Yujiang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yujiang i Jiangxi-provinsen
Må ikke forveksles med elva av samme navn, se Yu (elv).

Yujiang (kinesisk: 余江县; pinyin: Yújiāng Xiàn) er en by på fylkesnivå i byprefekturet Yingtan øst i provinsen Jiangxi i Folkerepublikken Kina. Den er nå (2007) relativt liten, men var tidlig på 1900-tallet en av de viktigere byer i nordøstre Jiangxi.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 320 går gjennom området. Den begynner i Shanghai og løper sørvestover til grensen mellom provinsen Yunnan og Burma. Underveis er den innom blant annet Hangzhou, Nanchang, Guiyang, Kunming og Dali.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selve byen Yujiang ble ettertrykkelig ødelagt av japanerne under annen verdenskrig. Etter generalløytnant Jimmy Doolittles Tokyo-raid i 1942 ville japanerne ta hevn for den hjelp som var gitt til de flyverne som landet i Kina etterpå. De mest førlige av befolkningen klarte å flykte opp i fjellene. En av de katolske misjonærene der, fader Umberto Verdini, ble igjen med barn, gamle og syke. Etter at japanerne var ferdige der, kom byfolket tilbake. De fant bare brente og ødelagte bygninger, døde kropper og beinrester.

Liknende herjinger fant sted også annetsteds. De var del av den japanske Zhejiang-Jiangxi-kampanjen som skulle skremme kinesere fra noensinne å hjelpe amerikanske flyvere. Japanerne drepte om lag 250.000 sivile mens de lette etter Doolittles flyvere.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]