Hopp til innhold

Olybrius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olybrius
Olybrivs
Født5. århundreRediger på Wikidata
Roma
Død472
Roma
sykdom
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
EktefellePlacidia
FarAnicius Probus
SøskenAnicius Olybrius
BarnAnicia Juliana
NasjonalitetRomerriket
Navn før tiltredelseAnicius Olybrius
Regjertejuli 472-
oktober 472
DynastiInget dynasti
ForgjengerAnthemius
EtterfølgerGlycerius

Ancius Olybrius var en romersk aristokrat og vestromersk keiser juli til oktober 472. Olybrius tilhørte en mektig italiensk adelsslekt og ca. 454 ble han gift med Placidia datter til keiser Valentinian III og keiserinne Eudoxia. Dette kan ha vært et ledd i Valentinians politikk for å skaffe støttespiller mot mektige generaler som Flavius Aetius.

Valentinian III ble drept i mars 455. To måneder senere plyndret vandalene Roma. Olybrius oppholdt seg for tiden i Konstantinopel og slapp unna, men vandalene tok med seg hans kone Placidia, hennes søster Eudocia og mor, keiserinne Eudoxia, til Karthago som krigsbytte. Vandalenes konge, Geiserik, giftet så bort Eudocia med sin sønn Hunerik. Da keiser Majorian døde 461 forsøkte Geiserik å gjøre Olybrius til keiser. og sendte derfor tilbake Eudoxia og Placidia. Denne planen slo feil, og isteden ble Libius Severus ny vestromersk keiser.

Olybrius og Placidia bodde en tid i Konstantinopel og fikk der dattera Juliana. I 464 ble han valgt til konsul sammen med Fl. Rusticus. Olybrius var en religiøs mann og sammen med Placidia renoverte han St. Euphemias kirke i Konstantinopel. Denne kirka var opprinnelig grunnlagt av keiserinne Eudoxia. Ved Libius Severus’ død i 465 skal Geiserik igjen ha forsøkt å få utnevnt Olybrius til keiser, men også nå uten hell.

I 472 ble Olybrius sent til Italia av keiser Leo I for å mekle mellom Vestromerrikets keiser Anthemius og hans mektige magister militum Ricimer. Kildene beretter heller motstridende om hva som videre hendte i Italia, men det endelige utfallet er i alle fall klart. Ricimer proklamerte Olybrius som Vestromerrikets nye keiser og Anthemius ble drept, enten før eller etterpå.

Om Olybrius’ korte regjeringstid er det overlevert nesten ingen opplysninger. Ricimer, Italias mektigste mann i to tiår, døde av sykdom i august. Til å etterfølge ham utnevnte Olybrius Ricimers nevø Gundobad til ny magister militum og patrisier. Kort tid senere ble Olybrius syk og døde i oktober eller november. Etter Olybrius’ død var det et kort interregnum i Vestromerriket til Gundobad utnevnte Glycerius til keiser mars 473.

Olybrius’ datter Ancinia Juliana levde videre i Konstantinopel etter sin fars død. På et tidspunkt var hun aktuell som mulig giftemål for ostrogoternes kong Teoderik den store. Hun endte opp med å gifte den østromerske generalen Fl. Areobindus Dagalaiphus Areobindus, barnebarn til Aspar og magister militum 503-505. De hadde en sønn kalt Olybrius som var konsul i 491.

  Vestromersk keiser  
Romerrikets fall
Forgjenger:
Anthemius
472472 Etterfølger:
Glycerius
Vestromerriket