The Theory of Everything

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Theory of Everything
Generell informasjon
Utgivelsesår
 • 7. september 2014 (2014-09-07) (Toronto)
 • 7. november 2014 (2014-11-07) (USA)
 • 2. januar 2015 (2015-01-02) (Storbritannia)
 • 6. februar 2015 (2015-02-06) (Norge)
Prod.landBritisk
Lengde123 min.
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiJames Marsh
ProdusentTim Bevan
Eric Fellner
Lisa Bruce
Anthony McCarten[1]
ManusforfatterAnthony McCarten
Basert påTravelling to Infinity: My Life with Stephen 
av Jane Hawking
MusikkJóhann Jóhannsson
SjeffotografBenoît Delhomme
KlippJinx Godfrey
Foran kamera
MedvirkendeEddie Redmayne
Felicity Jones
Charlie Cox
Emily Watson
Simon McBurney
David Thewlis
Annen informasjon
Budsjett$15 millioner[2]
Totalomsetning$98,4 millioner[2]
Prod.selskapFocus Features (USA)
Universal Pictures International (internasjonalt)
Entertainment One Films (Canada)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Theory of Everything er en britisk romantisk biografisk film[3] fra 2014. Den er regissert av James Marsh, skrevet av Anthony McCarten, og har Eddie Redmayne og Felicity Jones i hovedrollene. Filmen er basert boken Travelling to Infinity: My life with Stephen, skrevet av Jane Hawking, der hun forteller om forholdet til eksmannen, den teoretiske fysikeren Stephen Hawking, diagnosen hans, samt suksessen hans innen fysikk.[4] Filmen hadde verdenspremiere under Toronto internasjonale filmfestival den 7. september 2014.

Den har blitt tildelt flere priser, blant annet en Oscar for beste mannlige hovedrolle (Eddie Redmayne), to Golden Globes (Beste mannlige skuespiller og beste filmmusikk) og tre BAFTA (Beste britiske film, beste mannlige hovedrolle og beste tilpassede manus).

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1963 møter astrofysikkstudenten Stephen Hawking (Eddie Redmayne) Jane Wilde (Felicity Jones), en litteraturstudent ved Cambridge University, på en fest, noe som leder til at de påbegynner et forhold. Selv om han er svært god i matematikk og fysikk, er hans venner og professorer bekymret over at han ikke har et emne for sin tese. Stephen og hans professor, Dennis Sciama (David Thewlis), går på en forelesning om sorte hull som inspirerer Stephen til å spekulere i om de kan ha hatt noe å gjøre med universets skapelse. Han bestemmer seg senere for at tesen hans skal handle om emnet «tid».

Mens han undersøker emnet sitt begynner musklene hans å svekkes, noe som etter hvert fører til at han faller og slår seg i hodet. Han får vite at han har en motornevronsykdom, og at selv om hjernen hans vil være fullt fungerende, vil han snart miste kontroll over musklene sine, og vil ikke kunne gå, snakke, svelge, eller bevege mesteparten av kroppen. Han får vite at han kun har to år igjen av livet sitt. Da Stephen begynte å trekke seg tilbake forteller Jane ham at hun elsker ham. Hun snakker med hans foreldre, som forklarer situasjonen for henne. Jane sier at hun ikke har noen planer om å forlate Stephen, og de to gifter seg og får en sønn ikke lenge etter.

Stephen begynner å få større problemer med å snakke. Når han endelig får presentert tesen sin, hvor han argumenterer for at universets skapelse ble forårsaket av et sort hull, blir han fortalt at hans teori er revolusjonerende til tross for noen feil, og han får sin doktorgrad. Mens han feirer med Jane og sine venner innser han at han ikke lenger klarer å gå, og at han snart vil bli avhengig av en rullestol.

Etter at deres andre barn, en datter, blir født utvikler Stephen en teori om sorte hulls synlighet. Han presenterer den i en forelesning hvor alle professorene blir målløse. Dette er begynnelsen på Stephens vei til å bli en verdenskjent fysiker. På grunn av hans helse og økende akademiske status, samt deres to barn, har Jane ikke tid til å jobbe på sin egen tese, noe som leder til at hun blir frustrert. Hun forteller Stephen om sine problemer med depresjon, og han svarer at han forstår om hun trenger hjelp. Janes mor foreslår at hun blir med i kirkekoret, hvor hun møter Jonathan (Charlie Cox). De to blir nære venner, og hun ansetter ham som pianolærer for sin sønn. Enkemannen Jonathan blir snart en gode venn med hele familien, hvor han hjelper Stephen med sykdommen hans, støtter Jane, og leker med ungene.

Når Jane føder nok en sønn spør Stephens mor om det er Jonathans barn. Jane blir såret av at hun kunne tro det, og oppdager at Jonathan overhørte samtalen. Jane prøver å stoppe ham fra å forlate dem, og mens de to er alene innrømmer de at de har følelser for hverandre. Jonathan holder seg borte fra familien en stund, men Stephen besøker ham for å si at Jane trenger ham.

Etter hvert som Stephen blir mer kjent blir han invitert til en konsert i Bordeaux. Mens han er ute på reise tar Jane og Jonathan med seg ungene på ferie, hvor de to ender opp med å bli svært nære. I Frankrike pådrar Stephen seg lungebetennelse, og Jane sier farvel til Jonathan før hun forter seg til sykehuset. Legen forteller henne at Stephen trenger en trakeotomi, noe som betyr at han kommer til å miste taleevnen helt. Hun ber dem om å operere allikevel.

De leier inn en hjelper, Elaine (Maxine Peake), og Stephen bruker et stavebrett for å kommunisere med henne. De to kommer godt overens. Stephen får senere en datamaskin med en innebygd talemodul, som han bruker til å skrive boken A Brief History of Time, som blir en internasjonal bestselger. Han forteller Jane at han har blitt invitert til Amerika for å motta en pris, og at han vil ta med seg Elaine. Dette leder til at de to innser at de ikke kan fortsette ekteskapet sitt.

Stephen går på forelesning med Elaine etter at de to har blitt forelsket, samtidig som Jane og Jonathan tar opp kontakten igjen. Under en forelesning i Amerika ser Stephen en student som mister pennen sin på gulvet. Han ser for seg at han reiser seg opp for å gi den til henne, noe som leder til at han nesten begynner å gråte etter å ha blitt påminnet om hvor mye sykdommen har påvirket livet hans. Istedenfor fortsetter han og leverer en inspirerende tale om menneskets streben. Snart etter inviterer Stephen Jane til å møte dronningen sammen med ham. De to møtes igjen, og snakker sammen mens de ser på at barna leker. Stephen sier «se hva vi har skapt.»

I en avsluttende scene går filmen tilbake til øyeblikket hvor Stephen og Jane først møttes, en referanse til Stephens ønske om å gå tilbake i tid for å se hva som skjedde i begynnelsen av universet. Filmens sluttekst nevner at Jane og Jonathan senere giftet seg, og at Stephen og Jane fremdeles er gode venner.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Utvikling[rediger | rediger kilde]

"That's really the essence of the story, it's a very unusual love story in a very strange environment, a very strange sort of landscape, and that is I think the abiding theme of the film. It is how these two characters, these two real people transcend all the complications and curveballs that life throws at them."

Manusforfatteren Anthony McCarten hadde vært interessert i Hawking siden han leste boken A Brief History of Time i 1988. I 2004 leste han Jane Hawkings Travelling to Infinity: My Life with Stephen, og begynte å skrive et manus basert på boken, uten å ha noen form for garanti at det ville bli noe av det. Han besøkte Jane flere ganger for å diskutere prosjektet. I 2009, etter flere utkast, ble han introdusert til produsenten Lisa Bruce gjennom ICM-agenten Craig Bernstein.[8]

Bruce brukte tre år med McCarten for å overbevise Jane Hawking om å gå med på lage en film av boken, Bruce sa "It was a lot of conversation, many glasses of sherry, and many pots of tea."[9] Den 18. april 2013 ble det bekreftet at James Marsh skulle regissere filmen, som ville bli basert i Cambridge og andre steder i Storbritannia, med Eddie Redmayne i den mannlige hovedrollen.[10] Den 23. juni 2013 ble det annonsert at Felicity Jones ville inneha den kvinnelige hovedrollen.[11][12] Den 8. oktober 2013 ble det bekreftet at Emily Watson og David Thewlis skulle være medvirkende,[13] og at Tim Bevan, Eric Fellner, Lisa Bruce, og Anthony McCarten fra Working Title skulle produsere stykket.[14]

Marsh hadde studert arkivbilder for å gjøre filmen mer autentisk, og sa "When we had photographs and documentary footage of Stephen that related to our story, we tried to reproduce them as best we could." [15] Redmayne møtte Stephen Hawking selv, og kommenterte at "Even now, when he's unable to move, you can still see such effervescence in his eyes." Han beskrev det å portrettere Hawking i filmen som en heftig utfordring, og sa at "The real problem with making a film is of course you don’t shoot chronologically. So it was about having to really try and chart his physical deterioration [so] you can jump into it day-to-day, whilst at the same time keeping this spark and wit and humour that he has."[15]

Redmayne brukte et halvt år på å studere Hawking's liv, hvor han blant annet så på alt intervjumateriale han kunne finne.[16] Mars uttalte at det Redmayne måtte gjøre ikke var særlig enkelt. "He had to take on enormous amounts of difficult preparation as well as embracing the difficult physicality of the role. It's not just doing a disability. It's actually charting the course of an illness that erodes the body, and the mind has to project out from that erosion," sa han. Han la til at Hawking hadde vært i støtte for filmen, og at "[Hawking's] response was very positive, so much so that he offered to lend his voice, the real voice that he uses. The voice you hear in the latter part of the story is in fact Stephen's actual electronic voice as he uses it".[7]

Under BBC Radio 4s Woman's Hour pratet Jane Hawking om å ha møtt Jones flere ganger mens hun forberedte seg for rollen. Da hun endelig fikk sett den ferdige filmen ble hun overrasket av å se at Jones hadde inkorporert Jane's talemåte i fremstillingen.

Filming[rediger | rediger kilde]

Deler av filmingen i Cambridge var på St John's College

Innen den 8. oktober 2013 hadde filmen begynt innspilling basert i Cambridge samt andre steder i Storbritannia.[17] Før dette hadde Working Title begynt innspilling på plenen foran New Court-bygningen mellom 23. og 27. september 2013; de filmet "May Ball"-scenen, satt i 1963.[18] Den 24. september 2013 ble det spilt inn scener ved St John's College, The Backs i Queen's Road, og Queen's Green.[19] Plenen foran New Court og Kitchen Bridge ble inkludert i filmen. May Ball-scenen var den siste utendørsscenen de filmet, hvor dagen deretter ble filmet i en forelesningshall, og resten av filmingen ble ferdigstilt i studio over de siste fem ukene.[20]

Pyroteknikerne Titanium Fireworks, som utviklet fyrverkeriet for Sommer-OL 2012 i London, stilte med tre identiske oppstillinger av fyrverkeri for May ball-scenen.[20][21]

Musikk[rediger | rediger kilde]

Komponisten Jóhann Jóhannsson laget filmmusikken for The Theory of everything, som har blitt beskrevet som "[Jóhannsson's] signature blend of acoustic instruments and electronics." Jóhannsson kommenterte at "it always involves the layers of live recordings, whether it's orchestra or a band or solo instrument, with electronics and more soundscape-y elements which can come from various sources."[22] Lydsporet ble spilt inn i Abbey Road.[23]

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

The Theory of Everything hadde premiere under Toronto internasjonale filmfestival den 7. september 2014.[24][25][26]

Den 10. april 2014 fikk Focus Features distribusjonsrettighetene til The Theory of Everything i USA, og planla utgivelse på et begrenset antall kinoer i løpet av 2014.[27] Snart etter fikk Entertainment One Films rettighetene for distribusjon i Canada.[28] Den første traileren ble sluppet den 7. august 2014.[29][30] Den 8. oktober 2013 fikk Universal Pictures International rettighetene til internasjonal distribusjon av filmen.[14]

Filmen hadde en begrenset utgivelse i USA den 7. november 2014,[31] og ble i de følgende ukene utvidet til Taiwan, Østerrike, og Tyskland.[32] Den 1. januar 2015 ble den gitt ut i Storbritannia, før den senere ble gitt ut gjennom resten av Europa.[33]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ McNary, Dave (6. august 2014). «WATCH: First Trailer for Stephen Hawking Biopic ‘Theory of Everything’». Variety. 
 2. ^ a b «The Theory of Everything (2014)». Box Office Mojo. Besøkt 18. februar 2015. 
 3. ^ Bullock, Dan (10. april 2014). «Stephen Hawking Biopic ‘Theory of Everything’ Set for Nov. 7 Launch». Variety. 
 4. ^ Rosen, Christopher (6. august 2014). «'The Theory Of Everything' Trailer Is A Heartbreaking Inspiration». The Huffington Post. 
 5. ^ a b c d e f g h i j k l «The Theory of Everything begins principal photography». Working Title Films. 8. oktober 2013. Arkivert fra originalen . Besøkt 18. februar 2015.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. september 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 6. ^ Anderson, L.V. (7. november 2014). «How Accurate Is The Theory of Everything?». Slate Magazine. Besøkt 18. februar 2015. 
 7. ^ a b «First Look At Oscar Contender 'The Theory Of Everything' — An Unexpected Love Story About Stephen Hawking». Deadline.com. 6. august 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 8. ^ Levy, Emmanuel (5. september 2014). «Theory of Everything: Making Movie about Stephen Hawkings». Emmanuel Levy. Besøkt 18. februar 2015. 
 9. ^ «Toronto: THR Honors 'Theory of Everything' Stars and Director With Breakthrough in Film Awards». Hollywood Reporter. 7. september 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 10. ^ Child, Ben (18. april 2013). «Eddie Redmayne set to play Stephen Hawking in biopic». The Guardian. Besøkt 18. februar 2015. 
 11. ^ White, James (23. juni 2013). «Felicity Jones Joins Theory Of Everything». Empire Magazine. Besøkt 18. februar 2015. 
 12. ^ Armitage, Hugh (24. juni 2013). «Felicity Jones cast in Stephen Hawking biopic 'Theory of Everything'». Digital Spy. Besøkt 18. februar 2015. 
 13. ^ Bullock, Dan (8. oktober 2013). «Emily Watson Joins Working Title’s ‘Theory of Everything’». Variety. Besøkt 18. februar 2015. 
 14. ^ a b Child, Ben (8. oktober 2013). «Eddie Redmayne, Felicity Jones Line Up For James Marsh's 'The Theory of Everything'». The Hollywood Reporter. Besøkt 18. februar 2015. 
 15. ^ a b «Eddie Redmayne on playing (and meeting) Stephen Hawking». Entertainment Weekly. 18. august 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 16. ^ «Toronto: ‘The Theory of Everything’ Made Stephen Hawking Cry». Variety. 7. september 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 17. ^ Bullock, Dan (9. oktober 2013). «Hawking Biopic 'The Theory Of Everything' Starring Eddie Redmayne Begins Filming». The Hollywood News. Besøkt 18. februar 2015. 
 18. ^ «Felicity about Theory of Everything – Shooting of the May Ball & Boat Club scenes». Addicted to Eddie's Blog. 26. mars 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 19. ^ Armitage, Hugh (24. september 2013). «EXCLUSIVE: First pictures of Eddie Redmayne playing Stephen Hawking on film shoot in Cambridge for The Theory of Everything». Cambridge News. Arkivert fra originalen 18. februar 2015. Besøkt 18. februar 2015.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. februar 2015. Besøkt 18. februar 2015. 
 20. ^ a b «Cambridge Theory of Everything». Scudamores. 1. oktober 2013. Besøkt 18. februar 2015. 
 21. ^ «TRINITY COLLEGE CAMBRIDGE MAY BALL FIREWORKS 2014». Scudamores. 20. juni 2014. Arkivert fra originalen 6. september 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 22. ^ «GENERAL NEWS SCORES SOUNDTRACK Jóhann Jóhannsson Provides The Beautiful Score For Focus Features' THE THEORY OF EVERYTHING». We Are Movie Geeks. 26. august 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 23. ^ «RECORDING AT ABBEY ROAD FOR JOHANN JOHANNSSON ‘THEORY OF EVERYTHING’ FEATURE FILM MUSIC». Bakermoon. 21. august 2014. Arkivert fra originalen 6. september 2014. Besøkt 18. februar 2015.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. september 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 24. ^ Editors, The Guardian (29. juli 2014). «Toronto film festival 2014: full lineup». The Guardian. Besøkt 18. februar 2015. 
 25. ^ «Toronto: ‘Theory of Everything’ Has the Right Formula for Oscars». Variety. 7. september 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 26. ^ Child, Ben (22. juli 2014). «Toronto Film Festival Lineup Includes Denzel Washington's 'Equalizer,' Kate Winslet's 'A Little Chaos'». Variety. Besøkt 18. februar 2015. 
 27. ^ Editors, TIFF (9. oktober 2013). «The Theory of Everything». Toronto internasjonale filmfestival. Arkivert fra originalen 26. juli 2014. Besøkt 18. februar 2015.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 26. juli 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 28. ^ Editors, EFilmWorld (9. oktober 2013). «The Theory of Everything – 2015 Film». EFilmsWorld. Arkivert fra originalen 26. august 2014. Besøkt 14. februar 2015.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 26. august 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 29. ^ Child, Ben (7. august 2014). «First trailer revealed for Stephen Hawking biopic The Theory of Everything». The Guardian. Besøkt 18. februar 2015. 
 30. ^ Child, Ben (6. august 2014). «FTIFF: Eddie Redmayne is Stephen Hawking in trailer for 'The Theory of Everything'». Sound On Sight. Arkivert fra originalen 20. desember 2014. Besøkt 18. februar 2015. 
 31. ^ McNary, Dave (10. april 2014). «Stephen Hawking Biopic 'Theory of Everything' Set for Nov. 7 Launch». Variety. Besøkt 18. februar 2015. 
 32. ^ Team, The Deadline (10. april 2014). «Focus' 'Theory Of Everything' Set For November; Relativity Dates 'November Man' For August; Disneynature's 'Monkey Kingdom' Due In 2015». Deadline. Besøkt 18. februar 2015. 
 33. ^ Child, Ben (6. august 2014). «Stephen Hawking Biopic The Theory of Everything Trailer Released, Movie Stars Eddie Redmayne». E! Online. Besøkt 18. februar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]