Hopp til innhold

Animatrix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Animatrix
orig. The Animatrix
Generell informasjon
GenreScience fiction-film, thrilleranime,[1] cyberpunk
Utgivelsesår2003
NasjonalitetUSA, Japan
Lengde97 min.
SpråkEngelsk, japansk
Bak kamera
RegiYoshiaki Kawajiri,[2] Mahiro Maeda,[2] Shin'ichirō Watanabe, Kōji Morimoto, Peter Chung,[3] Takeshi Koike Rediger dette på Wikidata
ManusYoshiaki Kawajiri, Wachowski-søstrene, Shin'ichirō Watanabe Rediger dette på Wikidata
TemaTelepresence
Basert på
Produsent(er)Michael Arias, Wachowski-søstrene
MusikkDon Davis Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Medvirkendeingen Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)Hedy Burress,[4] Kevin Michael Richardson,[4] Pamela Adlon,[4] Clayton Watson,[4] Julia Fletcher,[4] James Arnold Taylor,[4] Carrie-Anne Moss,[4] Keanu Reeves,[4] Debi Derryberry, Phil LaMarr, John DiMaggio Rediger dette på Wikidata
FortellerJulia Fletcher Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapMadhouse,[5] Studio 4°C,[5] Square Enix[5] Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Warner Bros. Home Entertainment
Microsoft Store
Netflix
Vudu
Premiere(r)3. juni 2003 (USA)[6]
2003
Eksterne lenker

Animatrix (2003; eng.: The Animatrix) er en samling av ni kortfilmer basert på Lilly og Lana Wachowskis populære kultfilm The Matrix. Animasjonsfilmene tar i bruk CG-animering og japansk animé. Kjente animékunstnere og regissørerer fra Japan, Korea og USA avsatte tre år på prosjektet. Filmene finner sted i Matrix-universet, hvor menneskers skjebne står på spill i hver kortfilm som varer mellom seks og 16 minutter.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

På midten av det 21. århundre blir menneskeheten offer for deres egen forfengelighet og korrupsjon. De utvikler kunstig intelligens, og bygger snart en hel rase med sansende roboter med kunstig intelligens for å tjene dem. Mange av robotene er tjenere ment å samhandle med mennesker, og er bygget i humanoid form. Men på grunn av det økende antall mennesker som aldri behøver å arbeide lenger, har de aller fleste blitt doven, innbilsk og korrupt. Til tross for dette var maskinene fornøyde med å tjene menneskeheten. Forholdet mellom mennesker og maskiner forandres i år 2090, når en android blir truet av eieren.

Androiden, kalt B1-66ER, dreper eieren sine, kjæledyrene hans, samt en mekaniker som blir bedt om å deaktivere roboten. Dette var den første hendelsen med en kunstig intelligent som dreper et menneske. B1-66ER blir arrestert og stilt for retten, men rettferdiggjør forbrytelsen som selvforsvar. Påtalemyndighetene argumenterer for at maskiner ikke har de samme rettighetene som mennesker, og at mennesker har rett til å ødelegge eiendommen. B1-66ER taper rettssaken, og blir ødelagt.

Over hele den industrialiserte verden bryter det ut store sivile forstyrrelser når roboter, sammen med deres menneskelige støttespillere og sympatisører, alle reiser seg i protest. Opptøyer og protester som «The Million Machine March» utspiller seg over hele USA og Europa. Men myndighetene tar i bruk dødelig makt mot maskinene, og deres menneskelige støttespillere. I frykt for et globalt robot-opprør lanserer regjeringer over hele verden en masseutrenskning for å ødelegge alle roboter (og deres menneskelige sympatisører)

Millioner av roboter, og deres støttespillere, over hele verden blir deretter massakrert. Men de overlevende fører en masse-eksodus til deres egen nye nasjon i sivilisasjonens vugge, Mesopotamia, i en ørken. De kaller sin nye nasjon «Zero One» som blomstrer, og teknologien øker eksponentielt. Maskinene begynner å produsere effektiv, svært avansert kunstig intelligens. Dette styrker den nye nasjonens økonomi, samtidig som de regjerende menneskelige nasjonenes økonomier lider mer og mer. Etter hvert blir hele den globale industrielle basen konsentrert i Zero One, noe som fører til et globalt børskrakk. FNs sikkerhetsråd kaller til et krise-møte ved FNs hovedkvarter i New York City, for å diskutere en embargo og militær blokade av Zero One.

Zero One sender to ambassadører til FN for å be om opptak av deres egen nasjon til FN for å fredelig løse denne konflikten. Men søknaden deres blir avvist, og verdens nasjoner er enige om å starte blokaden av Zero One. De forente nasjoner utløser et massivt bombardement mot Zero One, noe som ødelegger hele nasjonen. Men de klarer likevel ikke å utslette hele robot-kappløpet fordi maskinene (i motsetning til deres tidligere mestere) ble mye mindre skadet av radioaktiv stråling og varmen. Men kort tid etter gjengjelder Zero One, ved å erklære krig mot resten av verden - og én etter én overgir menneskeheten deres territorium. Når maskinene rykker lenger og lenger inn i Øst-Europa, søker de desperate menneskelige lederne etter en endelig løsning med kodenavnet "Operation Dark Storm" som dekker himmelen nærmest i et likklede.

Dette blokkerer solen ute, i håp om å frata maskinene solenergi - deres primære energikilde. Men dette setter også i gang en verdensomspennende hungersnød, og fullstendig kollaps av biosfæren. Mer og mer overveldet innser de få gjenværende menneskelige regjeringslederne som er igjen, at de ikke har noe annet valg enn å overgi seg - eller risikere fullstendig utryddelse. Ved FNs hovedkvarter signerer representanten for Zero One vilkårene for overgivelse. Deretter detonerer Zero One-representanten et skjult termonukleært våpen i seg selv. Noe som ødelegger FNs hovedkvarter, hele New York City, og den siste av menneskehetens ledelse. Maskinene oppnår dermed en fullstendig seier.

Men dette kommer etter store kostnader og etterlater dem som mestere over et utbrent skall av en verden. Etter krigen bygger robotene massive kraftverk, der mennesker i all hovedsak blir omgjort til levende batterier. For å holde fangene bedøvet, skaper maskinene en slags virtuell virkelighet kalt Matrix, hvor de mater den virtuelle verden inn i fangenes hjerner og sletter minnene fra deres tidligere liv. Dermed blir den første Matrix-prototypen laget.

Oversikt over kortfilmene:

 • Final Flight of the Osiris
 • The Second Renaissance 1 & 2
 • Kid's Story
 • Program
 • World Record
 • Beyond
 • A Detective Story
 • Matriculated

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «thriller - Tag - Anime - AniDB». 
 2. ^ a b http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=49543.html; besøksdato: 16. april 2016.
 3. ^ http://www.imdb.com/title/tt0328832/; besøksdato: 16. april 2016.
 4. ^ a b c d e f g h http://www.imdb.com/title/tt0328832/fullcredits; besøksdato: 16. april 2016.
 5. ^ a b c https://anilist.co/anime/1303/The-Animatrix/; AniList; besøksdato: 17. november 2022.
 6. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, besøkt 17. november 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]