The Cars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Cars
Ric-Ocasek.jpg
Utmerkelser Rockens æresgalleri (2018)
OpphavBoston, Massachusetts, USA
Periode19761988
2010
Sjangerrock, new wave, eksperimentell rock, powerpop
Aktive år
PlateselskapElektra, Rhino, Warner
Medlemmer
Ric Ocasek
Greg Hawkes
Elliot Easton
David Robinson
Tidligere medlemmer
Benjamin Orr
Notable verk
Move Like This, Heartbeat City

for filmen Cars, se Biler (film)

The Cars er et amerikansk new wave-rockband som ble startet i 1976 i Boston, Massachusetts av vokalisten og gitaristen Ric Ocasek, bassisten Benjamin Orr, gitaristen Elliot Easton, keyboardisten Greg Hawkes og trommeslageren David Robinson. Bandet skrev under platekontrakt med Elektra Records i 1977, og ga ut seks album mellom 1978 og 1987 før bandet ble oppløst i 1988.

Bandets mest kjente låt er uten tvil powerpop-klassikeren «Drive» fra 1984, men de har også gjort seg bemerket med låter som «Just What I Needed» (1978), «My Best Friend's Girl» (1978), «You Might Think» (1984), «Hello Again» (1984) og «Magic» (1984). Heartbeat City, fra 1984, er deres mest suksessfulle album.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

The Cars er et av de mest suksessfulle gitarbaserte bandene fra USA på slutten av 1970-tallet og på begynnelsen av 1980-tallet. Bandet baserer sin musikkstil på en melodiøs avledning fra new wave, en sjanger som oppsto i kjølvannet av punkbølgen. I tillegg har flere av The Cars' låter elementer av både ren rock, noe eksperimentell rock samt radiovennlig pop.

Plateprodusenten Roy Thomas Baker produserte bandets fire første album, og The Cars kunne notere seg for flere gode plasseringer på singel-listene. I 1982 tok bandet en pause for å konsentrere seg om solo-prosjekter.

På albumet Heartbeat City fra 1984 hentet de inn Robert John «Mutt» Lange som produsent. Albumet ble en storselger over hele verden, og hele fem singler fra albumet plasserte seg høyt oppe på blant annet Billboard Hot 100-listen. Bandet tok en ny pause fra våren 1985 til høsten 1986, og ga ut det som skulle vise seg å bli deres siste album, Door to Door i 1987. Albumet solgte relativt bra, men ble ikke godt mottatt av kritikerne.

Bandet ble oppløst i 1988 og Ocasek var lenge en sterk motstander av en gjenforening. Ocasek har etter The Cars fortsatt sin solokarriere, og i tillegg er han en mye benyttet plateprodusent. Benjamin Orr spilte i bandene ORR, The Voices of Classic Rock og Big People før han døde av bukspyttkjertelkreft i oktober 2000. Robinson har ikke gjort seg bemerket i musikkbransjen etter The Cars, og antageligvis har han lagt opp som profesjonell musiker. Easton og Hawkes har spilt med flere artister, blant annet på flere av Ocaseks soloalbum. De fikk i 2005 med seg blant andre Todd Rundgren og startet bandet The New Cars, som spiller gamle The Cars-låter i tillegg til egne nye låter.

De gjenlevende originalmedlemmene av The Cars ble gjenforent i 2010, og albumet Move Like This ble utgitt i mai 2011.

I 2018 ble bandet innvotert i Rockens æresgalleri.[2]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Samlealbum[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Allmusic "Although the Cars experienced their greatest success yet with Heartbeat City... "
  2. ^ Omtale på æresgalleriets nettsted; besøkt 24. mars 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]