Hopp til innhold

Terje Nicolaisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Visa Paintings (2001-), ubestemt antall malerier laget på en helt bestemt måte. Akryl på papir. 2020©Terje Nicolaisen / BONO

Terje Nicolaisen (født 1964 i Drammen), norsk billedkunstner som arbeider innen et bredt spekter av kunstuttrykk, det være seg tegning, maleri, tekst, artists´books, musikk og installasjon. Nicolaisen arbeider med en tydelig konseptuell tilnærming til det kunstneriske materialet, hvor forslag til ulike prosjekter nedtegnes, dokumenteres og formidles i selvlagde bøker. Disse forslagene presenteres gjennom tegninger og kan forstås som skisser til ulike prosjekter og skulpturer som har til hensikt å forbedre verden. Tegning blir for Nicolaisen definert som et vidt begrep. Arbeidene hans er ofte upretensiøse og utforskende i formen.

Nicolaisen er utdannet fra Kunsthøyskolen i Bergen (1996-1997), Kunstakademiet i Trondheim (1993-1996) og Strykejernet kunstskole (1988-1990).

Serien Visapaintings (2001-) kom til etter at Nicolaisen oppsøkte direktøren ved Radisson Blu Plaza Hotel med forslag om å male et bilde til hvert av de 872 rommene i hotellet. For å realisere prosjektet måtte han finne en måte å male på som var rasjonell. Han valgte å påføre flere ulike farger på kortsiden av et meterlangt papir, for dernest hurtig trekke fargene over med en nal til den motsatte siden av arket. Resultatet er parallelle striper i klare og kontrasterende farger. Tittelen på serien mimet bruken av datidens manuelle bankkortterminaler.

Sammen med kunstnerne Paul Dring (1966-), Ulf Carlsson (1966-), Martin Skauen (1975-) og Bjørn Bjarre (1966-), er Terje Nicolaisen en del av kunstnergruppen Tegneklubben. Tegneklubben ble dannet i 2004 og møtes sporadisk for å tegne. De jobber i A4-format, og medlemmene signerer aldri sitt bidrag individuelt. Den hender også at de fullfører hverandres tegninger. Arbeidene deres står frem som skisseaktige og spontane, med en humoristisk vri.

Nicolaisen gav i 2019 ut boken No More Jokes. Her presenterte han en stor samling tegninger og malerier, som spenner over et tidsrom på mer enn 20 år. Boken inneholder en analyse av kunstnerens portrettarbeider av kunstkritiker Kjetil Røed, og en biografisk tekst om Nicolaisens kunstnerskap av kunsthistoriker Tina Rigby Hanssen. Boken er redigert av kritiker, kurator og redaktør Johanne Nordby Wernø, og designet av Ulf Carlsson.  Boken er utgitt på Kerber Verlag i Berlin.

Tredje brev til Manuela (retur) (2020, uåpnet returnert brev fra Pradomuseet.   : 2020 © Terje Nicolaisen/ BONO

I utstillingen Ubetydelige sammensvergelser (2020) i Bærum Kunsthall presenterte Nicolaisen en serie tegninger, malerier og tekster som tar utgangspunkt i et personlig møte med den spanske maleren Francisco José de Goya y Lucientes sitt arbeid Perro Semihundido (1820-23) på Prado Museet i Madrid i 2016. Under museumsbesøket opplever Nicolaisen å se en tydelig avmerket figur i bakgrunnen av bildet. Han insisterer på at dette må være en nyoppdagelse og skriver deretter et brev til avdelingen for konservering av gamle bilder ved Prado museet. Han mottar først en høflig, men lunken tilbakemelding på sin henvendelse. Deretter insisterer han på at brevet må sendes videre til museets sjefskonservator Manuela Mena, som har spesielt ansvar for arbeidene til Goya. Nicolaisen legger ned en stor innsats ved å sende flere brev til museet, og får etterhvert detaljerte svar. Til slutt sender Nicolaisen håndskrevne brev til museet hvor han forklarer at de foregående brevene sendt på e-post inngår i et kunstprosjekt og en kommende utstilling. Nicolaisens omdreiningspunkt er et spill med fakta og fiksjon hvor han bestemmer reglene. Han kombinerer tekst, tegning og korrespondanse i en form som tar utgangspunkt i den erfarte virkeligheten og ulike bearbeidelser av fakta. Resultatet er både underholdene og humoristisk, og kan ses i sammenheng med den utstrakte bruk av underfundig humor og leken polemikk som har preget Nicolaisens kunstnerskap i over 20 år.

Utstillinger og representasjon (i utvalg)

[rediger | rediger kilde]

Nicolaisen har holdt en rekke separatutstillinger blant annet ved galleri Van Etten, Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal, LYNX, Kunsthall Oslo, Kunstnerforbundet, Henie Onstad Kunstsenter, Tromsø Kunstforening, Galleri Riis, Bergen Kunsthall No.5 og Tegnerforbundet. Han har deltatt på en rekke gruppeutstillinger blant annet ved Kristiansand kunsthall, Prosjektrom Normanns i Stavanger, Sørlandets Kunstmuseum, Trondheim Kunstmuseum, Plum Trim, Nasjonalmuseet for kunst og Kunstnerforbundet. Han har flere ganger deltatt på Tegnebiennalen (2016, 2010, 2006) og Skulpturbiennalen (2006, 2003, 2001). Nicolaisens arbeider er blant annet innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, KODE kunstmuseum i Bergen, Munchmuseet, Nordea kunstsamling og Drammens museum.

  1. No More Jokes - Terje Nicolaisen, red. Johanne Nordby Wernø, Kerber Verlag, Bielefeld / Berlin, 2019.
  2. Ingvild Krogvig, "Utopia as a Critical Tool: Terje Nicolaisen's Proposals 1995-2005" i: Supplementary Notes 1994-2011 on Selected Proposals 1995-2005, Henie Onstad Kunstsenter / Terje Nicolaisen, 2011, s. 17-28.
  3. Selected Proposals 1995-2005, Norsk Sokkel Forlag, 2002.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

Terje Nicolaisens hjemmeside

Tegneklubben

Nedlastbart arkiv: Agency Of Unrealized Projects