Museo del Prado

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Prado» omdirigerer hit. For den brasilianske kommunen med samme navn, se Prado (Bahia).
Museo del Prado
Sala de Tiziano en el Museo del Prado.jpg
Plassering Villanueva-bygningenRediger på Wikidata
ArkitektJuan de Villanueva
Leder Miguel Falomir FausRediger på Wikidata
Etablert1819
Årlig besøkstall2 696 666

Museo del Prado
40°24′50″N 3°41′32″V

Besøkende i Tizian-salen.

Museo del Prado er et stort kunstmuseum i Madrid, hovedstaden i Spania. Museet har blant annet en svært god samling av europeisk kunst fra 1300-tallet og fram til tidlig 1800-tall.

Prado-museet åpnet i 1819 som den spanske kong Ferdinand VIIs eiendom, og ble i 1868 overdratt staten som Spanias Nasjonalgalleri. Hovedbygningen ble oppført på 1700-tallet, som en del av kong Karl IIIs visjoner om et mer monumentalt Madrid.

Museet har en stor samling av de spanske mesterne El Greco, Francisco Goya og Diego Velázquez og også sentrale arbeider av europeiske kunstnere som Rafael, Tizian, Caravaggio, Hieronymus Bosch, Albrecht Dürer og Rembrandt.

Velázquez' verker er viet flere rom i Prado-museet, og her finner man blant annet et av hans hovedverker, Las Meninas, malt i 1656. Velázquez skal også ha mye av æren for at det spanske kongehuset tilegnet seg store kunstsamlinger fra renessansen og barokken, gjennom den betrodde posisjonen han hadde ved hoffet i Madrid.

Prado-museet har i dag rundt 8600 malerier i sitt eie, i tillegg til en betydelig samling tegninger, skulpturer og kunsthåndverk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

kunststubbDenne kunstrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.