Tegnerforbundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tegnerforbundet
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer871 278 482
Stiftet1916
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedhttps://www.tegnerforbundet.no/ (norsk)

Tegnerforbundet er en norsk forening med ca. 600 medlemmer, stiftet i 1916.

Tegnerforbundet driver galleri i Oslo og utgir fire ganger i året Numer, et tidsskrift for tegning, illustrasjon og bokkunst. Forbundet hadde i 2021 omtrent 600 medlemmer som er aktive utøvende kunstnere med en felles faglig og økonomisk interesse.

Historie og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Tegnerforbundet er den eldste av billedkunstorganisasjonene i Norge. Forbundet ble stiftet i Kristiania i 1916 av seks avistegnere, deriblant Eivin Ovrum og Sverre Halvorsen, som ville verne om rettighetene for arbeidene de leverte, og etablere en faglig sammenslutning for tegnere og tegnekunst.

I de originale vedtektene fra 1916 står det:

«Organisationen besluttedes dannet og kaldt: Tegnerforbundet. Forbundets medlemmer skal være tegnere og illustratører av profession. […] Forbundets formaal skal være at samle norske tegnere for i fællesskap gjennem samarbeide at vareta disses faglige og økonomiske interesser»

Ovrum ble forbundets første formann og tegnet emblemet «Kråka». Tegnerforbundet utga et eget årshefte i perioden 1917–1920, med bidrag fra Per Krohg og andre av tidens beste norske tegnere.[1]

Tegnerforbundet begynte å arrangere faste utstillinger etter andre verdenskrig, men fikk sitt eget galleri, i Teatergata i Oslo, først i 1988. Siden 1991 har galleriet holdt til sentralt i Kvadraturen (Oslo), nærmere bestemt i Rådhusgata 17. Galleriet viser (per 2022) fire til fem utstillinger i året.

I 1982 ble Tegnerforbundet medlem av Norske Billedkunstnere (NBK).

Alle tegnere kan bli medlemmer i Tegnerforbundet etter juryert opptak, og flere kjente avistegnere, tegneserietegnere, illustratører og billedkunstnere er med. De fleste er norske, men også utenlandske kunstnere bosatt eller utdannet i Norge er medlemmer. Opprinnelig var det strenge krav til opptak av nye medlemmer og deres tegnekunst. For eksempel ble tegninger i farger ikke godtatt.

Per 2022 arbeider Tegnerforbundet for å vise bredden innen tegnekunst og å fremme diskursen rundt tegning som kunstform. Tegnerforbundets visjon er å være Norges fremste formidler og forkjemper for tegnekunst.

Tidsskriftet NUMER[rediger | rediger kilde]

Tegnerforbundets tidsskrift NUMER er Nordens eneste tidsskrift for tegning, illustrasjon og bokkunst, og sendes til alle forbundets medlemmer og andre abonnenter. Tidsskriftet utgis med støtte fra Norsk illustrasjonsfond og Kulturrådet. I 2018 ble NUMERs digitale plattform numermagasin.no lansert.[2]

Fra biennale til triennale[rediger | rediger kilde]

I 2002 arrangerte Tegnerforbundet den første Tegnebiennalen, som i hovedsak baserte seg på fri innsendelse av arbeider/prosjekter som utforsker, problematiserer og behandler tegning som begrep og genre.

I de påfølgende årene produserte Tegnerforbundet ytterligere seks biennaler, før det ble besluttet å omdanne biennalen til en triennale.

Biennalene hadde skiftende organisasjonsform og visningssted. De første biennalenes kunstfaglige ledelse lå tett opp mot Tegnerforbundets styre og organisasjon, men etter hvert ble det hentet inn eksterne fagpersoner til å gjennomføre arrangementene. Dette forsterket biennalens evne til å ha et skiftende perspektiv på tegningen.

Den første tegnebiennalen i 2002 var et samarbeid med Galleri F 15. Den andre biennalen ble avholdt i 2004 i samarbeid med Riksutstillingene. Utstillingen var da på vandring rundt i Norge i nesten et helt år. I 2006 samarbeidet Tegnebiennalen med Stenersenmuseet. Biennalen i 2008 ble arrangert i samarbeid med Kunstnernes Hus. Den femte Tegnebiennalen, som fant sted i 2010, ble laget i samarbeid med Punkt Ø og vist i lokalene til Momentum. Tegnebiennalen 2012 ble avholdt i Tegnerforbundets egne lokaler i Rådhusgata 17, i tillegg til to andre lokaler i Kvadraturen: Sjøfartens hus og gamle Teatermuseet. I 2016 ble Tegnebiennalen avholdt i Tegnerforbundets egne lokaler, Galleri LNM, Galleri Format Oslo[3], SOFT galleri, Galleri Norske Grafikere, Vigeland-Museet, Kunstnerforbundet, Prosjektrom Carl Berner (som drives av Norsk Billedhoggerforening[4]), ROM for kunst og arkitektur[5], Kunstnernes Hus og Landbrukets Hus.

I 2016 ble Tegnebiennalen omformet til en Tegnetriennale. Den 8. november 2019 åpnet den første Tegnetriennalen på Kunstnernes Hus; den pågikk frem til 19. januar 2020.[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tegnerforbundet 100 år (pdf)» (PDF). 
  2. ^ «Numer magasin». Numer magasin. Besøkt 8. mars 2022. 
  3. ^ «Galleri Format Oslo». Galleri Format Oslo (engelsk). Besøkt 8. mars 2022. 
  4. ^ «PROSJEKROM CARL BERNER». NORSK BILLEDHOGGERFORENING (norsk). Besøkt 8. mars 2022. 
  5. ^ «ROM». www.r-o-m.no. Besøkt 8. mars 2022. 
  6. ^ «Tegnetriennalen 2019». Kunstnernes Hus. Besøkt 8. mars 2022. «Årets Tegnetriennale bærer tittelen Human Touch og åpner 8. november på Kunstnernes Hus og 9. november i Tegnerforbundet. 35 norske og internasjonale kunstnere utforsker tegning som et grunnleggende menneskelig uttrykk.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]