Tromsø kunstforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tromsø kunsforenings lokale i Muségata 2, tegnet av arkitekt Lars Solberg i klassisistisk stil, oppført i 1894.
Fasaden til Tromsø kunstforening.

Tromsø kunstforening ble stiftet i 1877, og har drevet kontinuerlig siden 1924, noe som gjør den til en av Tromsøs eldste kulturinstitusjoner.

Tromsø Kunstforening er et sentral visningssted for kunst i Nord-Norge, og legger vekt på nyere og eksperimentell samtidskunst i sitt program. I utstillinger og prosjekter arbeider kunstforeningen både med internasjonale kunstnere og med fokus på kunstnere og temaer spesielt knyttet til nordområdene. Blant kunstnerne som har stilt ut i Tromsø Kunstforening er A K Dolven, Andres Serrano, Per Enoksen, Åsa Sonjasdotter, Olga og Alexander Florensky, Sven Påhlsson, Jesper Just, Carl Michael von Hausswolff, Annika Larsson og Geir Jenssen. I tillegg til utstillinger legger kunstforeningen stor vekt på undervisning og formidling til ulike grupper. Seminarer, debatter, foredrag og omvisninger arrangeres jevnlig. Hvert år besøkes kunstforeningen av flere tusen barn og unge i regi av Den kulturelle skolesekken.

Kunstforeningen har siden 1981 holdt til i Tromsø museums gamle bygg fra 1894 – tegnet av arkitekt Lars Solberg. Den ligger mellom Fylkeshuset, Mack bryggeri og Polaria. Utstillingsarealet er om lag 450 m².

PolArt[rediger | rediger kilde]

PolArt er et eksempel på et gjentagende prosjekt knyttet til nordområdene. I samarbeid med forskningsnettverket Arctos og Troms fylkeskommune inviterer kunstforeningen hvert år kunstnere til å delta i et tredelt prosjekt, som består av deltakelse på et forskningstokt med skip i nordishavet, et opphold ved Troms fylkeskommunes gjesteatelier og deltakelse i en gruppeutstilling i Tromsø Kunstforening. Prosjektet har pågått siden 2007, og har som mål å skape nye forbindelser mellom kunst og naturvitenskapelig forskning.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Tromsø Kunstforening er en medlemsbasert organisasjon. Dens øverste organ er generalforsamlingen, som velger kunstforeningens styre. Styret ansetter kunstforeningens intendant (leder). Intendanten er ansvarlig for kunstforeningens daglige drift og kunstneriske program. Kunstforeningen drives med offentlige og private midler, med Tromsø kommune som viktigste samarbeidspartner. Styreleder ved Tromsø Kunstforening er Nadia Thraning, i 2014 tok Leif Magne Tangen over som intendant etter Svein Ingvoll Pedersen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]