Kunstakademiet i Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Institutt for billedkunst - Kunstakademiet i Trondheim holder til i «Stentofonbygget» i Innherredsveien, ikke langt fra Nedre Elvehavn.

Kunstakademiet i Trondheim – Institutt for billedkunst er et institutt ved Fakultet for arkitektur og billedkunst ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Instituttet er lokalisert i Innherredsveien ved Nedre Elvehavn.

Kunstskolen i Trondheim ble startet like etter den annen verdenskrig av lokale kunstnere som så behovet for en profesjonell kunstutdannelse i byen. I 1945 ble det etablert en arbeidsgruppe bestående av Thorvald Slettebak, arkitekt Helge Enger, sekretær i Trondhjems kunstforening Helge Strømmen, kunstmaler Anders Krigsvoll, samt amatørmalerne Arne Ludvig Dahl og Odd Brodahl. Dahl og Brodahl hadde tatt initiativet som førte til nedsettelse av arbeidsgruppen. Skolen ble dannet på et konstituerende møte 31. januar 1946. Skolens første styre bestod av Odd Hilt, Thorvald Slettebak, Arne Ludvig Dahl, Helge Strømmen, Tora Sandahl Bøhn, Odd Brodahl og Helge Enger.[1]

Greta Thiis var skolens leder i 25 år fra 1951. I 1979 kom skolen inn i høyskolesystemet og fra 1987 ble skolen et statlig kunstakademi. Kunstakademiet i Trondheim ble fra 1996 innlemmet i NTNU som en del av Fakultet for arkitektur og billedkunst.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

I faget Kunst i fellesskapets rom samarbeider arkitekt- og kunststudenter. Prosjekt ved City Syd (Tiller, Trondheim).

Akademiet tilbyr treårig bachelor- og toårig masterstudium i billedkunst. Fra akademiets hjemmeside:

Sitat Vår undervisning bygger på åpenhet, dialog, og kritisk refleksjon i et fleksibelt arbeidsmiljø hvor studentene beveger seg fritt mellom fagområder og samarbeider på tvers av årskull. Med støtte fra lærere og gjestelærere med variert kunstnerisk orientering og bakgrunn, får studentene anledning til å utforske og utfordre, til å samle kunnskap, reflektere og handle.
Gjennom individuelle samtaler, felles gjennomganger, diskusjoner, prosjekter og utstillinger, utvikler studentene sitt eget kunstneriske arbeid. Som det eneste norske kunstakademi som er tilknyttet et universitet, har vi unike ressurser og muligheter for samarbeid med fag innen teknologi, arkitektur og humaniora.
Sitat

Fagområdene til Kunstakademiet omhandler maleri, grafikk/foto, skulptur, tidsbasert kunst, og teori. Akademiet disponerer 6 000 kvm i seks etasjer på Nedre Elvehavn, med blant annet verksted for metall, foto, grafikk og skulptur, samt studentateliér, utstillingsgalleri og bibliotek.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gjelsvik, Magni Moksvik (1988). Kunstmaleren Oddvar Alstad, hjerne og hjerte. Trondheim. s. 57–59. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]