Tafjordfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tafjordfjella»)
Reindalen med Reindalsseter turisthytte ligger sentralt i Tafjordfjellene, her sett fra Naushornet.

Tafjordfjellene er et fjellområde i Møre og Romsdal (kommunene Stranda, Rauma og Fjord) og Innlandet (Skjåk kommune). De to høyeste fjellene er Puttegga (1999 moh.) og Karitinden (1982 moh.). Navnet kommer av Tafjord ved den innerste fjordarmen (Tafjorden) som går innover mot fjellområdet. Ålesund-Sunnmøre Turistforening har hytter og vedlikeholder løyper i området. Den største hytten ligger i Reindalen. Området avgrenses i vest fylkesvei 63, i sør av Ottadalen (riksvei 15) og i nord av Romsdalen og Langfjelldalen.[1] Mot sørøst overlapper området dels med Reinheimen nasjonalpark.

T-merket sti, utsikta mot den spisse Trollkyrkja mellom Muldal og Valldal.
Danskehytta ved Vikvatnet.

Tafjord Kraft utnytter fallhøyder og nedbørsfelt til kraftproduksjon. En rekke vann er regulert til magasin og lange tunneler fører vannet frem til kraftstasjonene.

På Pyttbua skulde vi være bare en ½ time, men måtte være der i flere timer, kunde ikke løsrive oss fra scenariet. Det er jo herlig å komme op i den rolige og majestetiske natur og slippe bort fra alle spørsmål om valuta, diskontoog alt det der. På Reindalsseter befant vi oss i omgivelser av rent fantastisk skjønhet. Den følgende dag drog vi ned til Tafjord. Et storslagent syn. Gang på gang må vi stanse for å nyte billedet av det vi som vi skal forlate, og stadig dukker nye naturens overraskelser frem for blikket. En rundtur i Sunnmøres fjellverden fyller en med uutslettlig inntrykk av den største skjønhet.

Nicolai Rygg, 1934 (ved innsamling etter Tafjord-ulykken[2])

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://ut.no/omrade/4.1293/
  2. ^ Sunnmørsposten, 18. april 1934.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]