Lynn Anderson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lynn Anderson
Lynn Anderson on stage April 2011.jpg
FødtLynn Rene Anderson
26. september 1947
Grand Forks
Død30. juli 2015 (67 år)
Nashville
Beskjeftigelse Sanger, skuespiller, sanger-låtskriver, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet USA

Lynn Anderson (født 26. september 1947 i Grand Forks i Nord-Dakota i USA, død 30. juli 2015 i Nashville i Tennessee[1]) var en amerikansk countrysanger.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lynn Anderson ble født i Grand Forks i North Dakota og vokste opp i Fair Oaks i California, som datter av countrysangskriverne Casey og Liz Anderson. Familien hadde norske røtter. Hennes oldefar kom fra Øymark i Østfold.[2] Hennes tippoldemor kom fra Drangedal i Telemark.[3] Dette blev offentlig da hun i sine senere år deltog i det norske tv-program Tore på sporet, hvori hun besøkte Norge og møtte fjerne slektninger.

Anderson begynte at synge for alvor som 6-årig og opptrådte snart ved lokale arrangementer, hvor hun også vant de første av sine mange hwdersbevisninger. Som teenager optrådte hun jwvnlig i et lokalt tv-program.

I 1965 arbeidet hun som sekretær ved en radiostasjon i California da en av hennes mors sanger ble en mindre hit for Merle Haggard. Dette medførte at moren fikk en platekontrakt, og Lynn fulgte med henne på en tur til country-hovedstaden Nashville. Her førte spontan hyggesang på et hotelværelse med blant annet Haggard til at sjefen for et lokalt plateselskap, Chart, oppdaget hennes talent, og herpå fikk hun selv sin første platekontrakt.

Sangerinne[rediger | rediger kilde]

I 1966 utgav hun sammen med en mannlig sanger sin første single uten større oppmerksomhet, men den tredje kom på hitlistene, og det følgende år utsendte hun «If I Kiss You», som nådde en femteplass på Billboards countryhitliste. Suksessen ble fulgt opp med flere pene hits, og Anderson kom til å opptre jevnlig på det populære The Lawrence Welk Show. Dette medførte at hun også ble lagt merke til på en bredere popscene og la grunnen for hennes store suksess i 1970-årene.

I 1968 ble hun gift med produceren Glenn Sutton, som også ble hennes profesjonelle partner i de år. I 1970 skiftet hun fra Chart til det store Columbia Records, mens Chart fortsatt utgav sanger med henne, og som befestet hennes popularitet.

Hennes mest kjente sang er «Rose Garden», som var komponert av hennes daværende ektemann Joe South. For den fikk hun en Grammy i 1971 for beste prestasjon av en kvinnelig countrysanger.

Mange i Norge kjenner til samarbeidet mellom det norske bandet Ole Ivars og Anderson. Det var i 2013 at hun sang inn bandets store hit, «You Are the light of my life» (Jag trodde englarna fanns). Innspillingen ble gjort i Nashville i den anledning at hamarbandet fylte 50 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Miriam Bakkejord (31. juli 2015). «Countrydronning Lynn Anderson er død» (norsk). Kjendis. Arkivert fra originalen 2015-08-01. Besøkt 31. juli 2015. 
  2. ^ Lynn Anderson i «Allsang på grensen», som ble sendt på TV2 10. juli 2008
  3. ^ Programmet Tore på sporet, sendt på NRK1 27. januar 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]