Hopp til innhold

Lynn Anderson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lynn Anderson
FødtLynn Rene Anderson
26. sep. 1947[1][2]Rediger på Wikidata
Grand Forks[3]
Død30. juli 2015[4][2]Rediger på Wikidata (67 år)
Nashville
BeskjeftigelseSanger, skuespiller, sanger og låtskriver, fjernsynsskuespiller, plateartist, musiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedBella Vista High School
Northfield Mount Hermon School
NasjonalitetUSA
UtmerkelserAmerican Music Award for Favorite Country Female Artist
Country Music Association Award for Female Vocalist of the Year (1971)
Musikalsk karriere
SjangerCountrymusikk
InstrumentVokal
Aktive år1966
PlateselskapChart Records, Columbia Records
Nettstedhttp://www.lynnandersonshow.com/
IMDbIMDb

Lynn Renée Anderson (1947–2015)[5] var en amerikansk countrysanger.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Anderson ble født den 26. september 1947 i Grand Forks i Nord-Dakota, og vokste opp i Fair Oaks i California, som datter av countrysangskriverne Casey og Liz Anderson. Familien hadde norske røtter. Oldefaren kom fra Øymark i Østfold.[6] Tippoldemoren kom fra Drangedal i Telemark.[7] Dette ble offentlig da hun deltok i det norske tv-programmet Tore på sporet, der hun besøkte Norge og møtte fjerne slektninger.

Anderson begynte at synge for alvor som 6-årig og opptrådte snart ved lokale arrangementer, hvor hun også vant de første av sine mange hedersbevisninger.[trenger referanse] Som ungdom opptrådte hun jevnlig i et lokalt tv-program.

I 1965 arbeidet hun som sekretær ved en radiostasjon i California da en av morens sanger ble en mindre hit for Merle Haggard. Dette medførte at moren fikk en platekontrakt, og Lynn fulgte med henne på en tur til country-hovedstaden Nashville. Her førte spontan hyggesang på et hotelrom med blant annet Haggard til at sjefen for et plateselskap, Chart, oppdaget talentet henne, og deretter fikk hun selv sin første platekontrakt.[trenger referanse]

Sangerinne[rediger | rediger kilde]

I 1966 utgav hun sammen med en mannlig sanger sin første single uten større oppmerksomhet, men den tredje kom på hitlistene, og det følgende år utsendte hun «If I Kiss You», som nådde en femteplass på Billboards countryhitliste. Suksessen ble fulgt opp med flere hits, og Anderson kom til å opptre jevnlig på The Lawrence Welk Show. Dette medførte at hun også ble lagt merke til på en bredere popscene og la grunnen for hennes store suksess i 1970-årene.[trenger referanse]

I 1968 ble hun gift med produceren Glenn Sutton, som også ble hennes profesjonelle partner. I 1970 skiftet hun fra Chart til det store Columbia Records, mens Chart fortsatt utgav sanger med henne, og som befestet hennes popularitet.

Hennes mest kjente sang er «Rose Garden», som var komponert av Joe South. For den fikk hun en Grammy i 1971 for beste prestasjon av en kvinnelig countrysanger.

Mange i Norge kjenner til samarbeidet mellom det norske bandet Ole Ivars og Anderson. Det var i 2013 at hun sang inn bandets store hit, «You Are the light of my life» (Jag trodde englarna fanns). Innspillingen ble gjort i Nashville i den anledning at hamarbandet fylte 50 år.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 150039090, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 134314743, besøkt 14. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Miriam Bakkejord (31. juli 2015). «Countrydronning Lynn Anderson er død» (norsk). Kjendis. Arkivert fra originalen 1. august 2015. Besøkt 31. juli 2015. 
  6. ^ Lynn Anderson i «Allsang på grensen», som ble sendt på TV2 10. juli 2008
  7. ^ Programmet Tore på sporet, sendt på NRK1 27. januar 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]