Vrålstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vrålstad i Telemark.

Vrålstad (av norrønt Róalðsstadir) er en gård i bygda Tørdal i Drangedal kommune i Telemark. Gårdsnavnet stammer fra mannsnavnet Róaldr, som i Drangedal senere ble til Vrål. Gårdsnavnet har blitt skrevet Roalztadum i 1341, Roalstodum i 1378, Rualsstada i 1393, Roalstadum i 1494, Roelstadhe i 1515, Roalstath i 1536, Wrolstadt i 1574, Rouellstad i 1585, Wrolstadt i 1593 og senere Wraalstad.

Hallvard Gråtopp[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Hallvard Gråtopp

Det sies at Hallvard Gråtopp, som ledet et bondeopprør i Vestfold og Oslo i 1438 stammer fra denne gården. Dette bestrides dog av flere historikere, som mener at den lokale Herren Halvor og bondeopprøreren Gråtopp ikke er den samme personen.

Andrew John Volstead[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Andrew John Volstead

I 1850 utvandret den da 22 år gamle Jon Einertson Vraalstad, sønn av Einert Torbjørnson Vraalstad og Kari Persdotter Tveit i Tørdal, til Granite Falls, Minnesota. Her giftet han seg med Dorthe Mathea Lilloe, datter av Andreas og Elline Lilloe fra Oslo og fikk sønnen Andrew John Volstead. Han ble kongressmann i USA, og ble mest kjent for ettertiden for sin The Volstead Act, forbudsloven som gjorde alt salg og bruk av alkohol ulovlig i USA i perioden 19201933.

Kilder[rediger | rediger kilde]