Hopp til innhold

Søvassmarka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Søvassmarka er et mye benyttede friluftsområde i Drangedal.

Søvassmarka er et skogs- og heiområde vest i Drangedal kommune i Telemark. Området er mye benyttet når det gjelder fiske og friluftsliv. Avstanden fra Drangedal sentrum til avkjørsel er ca. 17 km, fra Gautefall Turisthotell ca. 8 km.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Avkjøringen er godt merket ved hovedvegen (Fv358), og langs den 15 km lange skogsbilvegen i området er stier, vann og tjern merket. For bil må det betales avgift i automat ved innkjøring. Der kan man også løse døgnkort for fiske. Telt er tillatt, men ikke campingvogn eller «combicamp». Det er ikke lov å la bilen stå inne i marka over natta.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spor etter flere boplasser, helt tilbake til steinalderen, forteller om aktivitet i området i tidligere tider. Ved Hellersvatnet, som er det største vannet i området, finnes det en heller hvor det er funnet en flintsigd fra yngre steinalder [1]. På stranda ved nabovannet Mjonevatnet er det funnet to flintøkser fra steinalderen.[2] [3]

Heigårdene her inne var bebodd fram til slutten av 1800-tallet, og oppmurte fiskeplasser viser at fisket har vært viktig. Fløtningsanlegg langs vassdraget forteller også om en vesentlig skogsdrift.

Gjennom Søvassmarka gikk også den gamle rideveien fra bygdene øverst i Drangedal, ut til kysten ved Risør. Denne veien brukte bøndene når de skulle bytte sine produkter mot salt og andre nødvendigheter som de ikke produserte selv. Veien kalles fremdeles «Saltvegen», og er i dag stedvis ryddet som turvei.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oldsaksamlingen C29763 [1]
  2. ^ Oldsaksamlingen C28527 [2]
  3. ^ Oldsaksamlingen C29388 [3]
  4. ^ DNT Telemark, Saltveien [4]
Autoritetsdata