Hopp til innhold

Strava

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strava
Utgitt 2009
Nyeste versjon300.9 (30. mars 2023)[1][2]
OperativsystemAndroid iOS
TypeFysisk form
LisensProprietær lisens
Nettstedwww.strava.com (en)

Strava er en amerikansk internettjeneste for sporing. Den brukes til registrering av fysisk trening, og har i tillegg sosiale nettverksfunksjoner. Tjenesten brukes mest til sykling og løping ved hjelp av GPS-data. Tjenesten ble lansert i 2009 av Mark Gainey og Michael Horvath og har hovedkontor i San Francisco i California.[3]

Funksjonalitet[rediger | rediger kilde]

Et bilde fra en aktivitet etter endt løpetur.Kartet viser ruten som er tilbakelagt og segmentene som er gjennomført.

Strava er en app folk bruker for å spore trening. De mest populære aktivitetene å legge ut er sykling, løping og andre aktiviteter som innebærer bruk av GPS som gjør at ruten som er tilbakelagt vises som et kart. Ut over det kan man analysere sin aktivitet med verdier som distanse og høydemeter. Hvis en aktivitet blir delt offentlig, grupperer Strava aktiviteten automatisk med annen aktivitet som har foregått på samme tid og sted. For eksempel ved et idrettsarrangement som et maraton eller lignende.[4]

Strava-brukere kan velge om aktivitetene skal være synlig kun for en selv, eller for andre personer som følger profilen. På denne måten skapes en online treningsdagbok hvor man deler og får innsikt i andres treningshverdag. Man har mulighet til å motta eller gi kudos og skrive en kommentarer på hverandres økter.

Tjenester og verktøy[rediger | rediger kilde]

Segmenter[rediger | rediger kilde]

Et Strava-segment er en seksjon av en veistrekning eller sti, registrert av andre Strava-brukere, for at alle som sykler den konkrete strekningen kan sammenligne sine tider. Den raskeste personen på det segmentet utnevnes til King eller Queen.

Utfordringer, Klubber og Merker[rediger | rediger kilde]

For ekstra motivasjon finnes ulike utfordringer, klubber, merker osv. Dette kan for eksempel være å delta i en utfordring hvor målet er å logge 50 km med løping i løpet av en uke. Fullført utfordring vil gi et lite skilt på profilen som forteller at utfordringen er gjennomført.[5]

Kritikk[rediger | rediger kilde]

I 2018 avslørte NRK at soldater fra Danmark, Norge og USA gjennom Strava røper hvem de er og hvor de trener i krigssoner som Irak og Afghanistan. Avsløringen førte til at Forsvaret ba 13 militære ledere om å bevisstgjøre soldater på hvordan de bruker apper som kan avsløre hvor de er.[6][7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Strava: Run, Ride, Hike 300.9 (2 variants) March 30, 2023 GMT+0200». 30. mars 2023. Besøkt 2. april 2023. 
  2. ^ «Strava: Latest version 300.9 Mar 30, 2023». 30. mars 2023. Besøkt 2. april 2023. 
  3. ^ «Strava | Run and Cycling Tracking on the Social Network for Athletes». www.strava.com (engelsk). Besøkt 26. september 2022. 
  4. ^ «Alt du trenger å vite om Strava». www.canyon.com (norsk). Besøkt 27. september 2022. 
  5. ^ «Strava | Run and Cycling Tracking on the Social Network for Athletes». www.strava.com (engelsk). Besøkt 26. september 2022. 
  6. ^ Lied, Henrik og Svendsen, Christine (30. januar 2018). «Slik røper soldater fra Norge, Danmark og USA hvem de er og hvor de trener i krigssoner». NRK. «I mange konflikt- og krigsherjede land er det stort sett bare militært personell som bruker Strava. Det har gjort at flere medier har avslørt militærbaser rundt om i verden ved å bruke kartet.» 
  7. ^ Svendsen, Christine; Lied, Henrik; Kalajdzic, Pedja (1. februar 2018). «Strava-avsløringen: Forsvaret kontakter alle norske styrkesjefer i utlandet». NRK. «Stordal forteller at Forsvaret ikke har forbudt all bruk av treningsappen Strava for norske soldater på utenlandsoppdrag.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata