Strava

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Strava
Strava Logo.svg
Utgitt 2009
Nyeste versjon300.0.1 (29. mars 2023)[1]
OperativsystemAndroid, iOS
TypeFysisk form
LisensProprietær lisens
Nettstedwww.strava.com/

Strava er en amerikansk internettjeneste for sporing av fysisk trening som inneholder sosiale nettverksfunksjoner. Tjenesten brukes mest til sykling og løping ved hjelp av Global Positioning System-data. Strava bruker en freemium-modell med noen funksjoner kun tilgjengelig i den betalte abonnementsplanen. Tjenesten ble lansert i 2009 av Mark Gainey og Michael Horvath og har base i San Francisco i California.[2]

Hvordan fungerer Strava?[rediger | rediger kilde]

Et bilde fra en aktivitet etter endt løpetur.Kartet viser ruten som er tilbakelagt og segmentene som er gjennomført.

Strava er først og fremst en app du kan bruke for å spore din trening, om det er sykling, løping eller andre typer aktiviteter. De mest populære aktivitetene å legge ut er sykling, løping og andre aktiviteter som innebærer bruk av GPS som gjør at ruten som er tilbakelagt vises som et kart. Ut over det kan du analysere din aktivitet med verdier som distanse og høydemeter og hvis du har det riktige tilbehøret, kan du inkludere wattverdier, puls og kadens for å nevne noen. Hvis en aktivitet blir delt offentlig, grupperer Strava aktiviteten automatisk med annen aktivitet som har foregått på samme tid og sted. For eksempel ved et idrettsarrangement som maraton eller lignende. Du kan laste ned appen på Apple iOS eller Google Android, og det finnes også en web-interface for å dykke dypere ned i dine data [3]

I tillegg til å spore løpene dine, er det et stort samfunnselement for Strava. Aktivitetene legges ut på din egen profil hvor du selv kan velge om aktivitetene skal være synlig kun for deg selv eller andre personer som "følger" din profil. Det kan sammenlignes med å legge ut noe på Facebook, bare at Strava blir som en sosiale medier plattform for alt fra mosjonister til profesjonelle utøvere. På denne måten skaper man en online treningsdagbok hvor man deler og får innsikt i andres treningshverdag. Man har mulighet til å motta eller gi "kudos" og skrive en kommentarer på hverandres økter for å skape ekstra engasjement rundt aktivitetene.

Det vanligste er å registrere aktivitetene på Strava via Strava appen eller med andre enheter som er produsert via tredjeparter som Polar, Garmin, Suunto eller lignende [4].

Tjenester og verktøy[rediger | rediger kilde]

Segmenter[rediger | rediger kilde]

En av Stava's mest populære tjenester er segmenter. Et Strava segment er en seksjon av en veistrekning eller sti, registrert av andre Strava-brukere, for at alle som sykler den konkrete strekningen kan sammenligne sine tider. Hvis du er den raskeste personen på det segmentet, blir du King eller Queen for det aktuelle segmentet.

Local Legend[rediger | rediger kilde]

Personen som har fullført et segment flest ganger i løpet av en 90 dagers periode blir belønnet med Local Legend Trophy.

Bilder og Video[rediger | rediger kilde]

En av de seneste tjeneste som har blitt lagt Strava til er muligheten for å laste opp egne bilder og kortere videosnutter til aktivitetene.

Utfordringer, Klubber og Merker[rediger | rediger kilde]

For ekstra motivasjon finnes ulike utfordringer, klubber, merker osv. Dette kan f.eks være å delta i en utfordring hvor målet er å logge 50km med løping i løpet av 1 uke. Fullført utfordring vil gi et lite "skilt" på din egen profil som forteller at utfordringen er gjennomført [4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Strava: Version 300.0.1 Mar 29, 2023». 29. mars 2023. Besøkt 2. april 2023. 
  2. ^ «Strava | Run and Cycling Tracking on the Social Network for Athletes». www.strava.com (engelsk). Besøkt 26. september 2022. 
  3. ^ «Alt du trenger å vite om Strava». www.canyon.com (norsk). Besøkt 27. september 2022. 
  4. ^ a b «Strava | Run and Cycling Tracking on the Social Network for Athletes». www.strava.com (engelsk). Besøkt 26. september 2022.