Stor perikummåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stor perikummåler
Nomenklatur
Aplocera plagiata
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
stor perikummåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektAplocera
Økologi
Habitat: enger, veikanter og andre åpne områder
Utbredelse: den palearktiske sone, innført til Nord-Amerika og Australia


Stor perikummåler (Aplocera plagiata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet nord til Møre og Romsdal i Norge, men synes å mangle på det indre Østlandet. Larvene lever på perikum (Hypericum ssp.) og har blitt innført til flere områder for å kontrollere innførte perikum-arter som sprer seg som brysomt ugress.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor til ganske stor (vingespenn 27 – 40 mm), slank, lysgrå måler. Forvingen har tre mørke tverrbånd som gjør arten lett å kjenne igjen. Fra den meget like, sjeldne arten liten perikummåler (Aplocera efformata) kan den kjennes på at forvingens indre tverrbånd er nokså jevnt rundet uten en markert vinkel. Forvingen er tilspisset, lys grå med tre mørkere tverrbånd. Den innerste tverrbåndet er dobbelt, nokså jevnt buet, det to ytterste er triple. Mellom tverrbåndene er det flere, mindre tydelige mørke tverrstreker. I vingespissen er det en kort, men kraftig, svart skråstrek. Bakvingen er ensfarget lysgrå. Larven er naken, vanligvis purpuraktig rødbrun, men kan også være grønn. Den har en smal, hvit stripe langs siden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på perikum-slekten (Hypericum spp.). Arten har gjerne to generasjoner hver sommer, med voksne målere i mai – juni og igjen i juli – september.

Brukt i biologisk kontroll[rediger | rediger kilde]

Europeiske perikum-arter, særlig prikkperikum eller johannesurt (Hypericum perforatum) har blitt spredt til flere nye kontinenter og har der skapt betydelige ugressproblemer. Man har forsøkt å bruke stor perikummåler for å kontrollere dette. Arten ble innført til det østlige Canada på 1980-tallet og har der etablert seg og spredt seg ([1]). Den har også blitt innført til Australia ([2]).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes naturlig i den palearktiske sone. Som før nevnt har den blitt innført til Nord-Amerika og Australia. I Norge finnes den nord til Møre og Romsdal, men mangler på mye av Østlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]