Liten perikummåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liten perikummåler
Liten perikummåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Aplocera efformata
Guénée, 1857
Norsk(e) navn: liten perikummåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Aplocera
Habitat:
Utbredelse: Europa og Nord-Afrika

Liten perikummåler (Aplocera efformata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Arten er bare funnet én gang i Norge, ved Grimstad i 1980. Den er meget lik den vanligere arten stor perikummåler (Aplocera plagiata).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 29 – 32 mm), slank, lysgrå måler. Den ligner sterkt på stor perikummåler, kjennes best fra denne på at den innerste av forvingens tre mørke tverrbånd er nokså rettlinjet med en markert knekk nær forkanten, ikke jevnt buet. Videre er den stort sett noe mindre, forvingens grunnfarge er litt lysere og tverrbåndene litt mørkere farget, slik at de virker mer markerte, og skråstreken i vingespissen er lysere på farge, brunlig, ikke svart. Forvingen er tilspisset, lysgrå med tre mørkgrå tverrbånd. Den innerste av disse er dobbelt, ganske rett med en markert knekk nær forkanten. De to ytterste er triple og jevnt buede. det ytterste tverrbåndet har to, mer eller mindre markerte, trekantede utskudd på yttersiden. I vingespissen er det en kort, litt diffus, brunlig skråstrek. Bakvingen er gråhvit. Larven er naken og brungul på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på planter i perikum-slekten (Hypericum spp.). Arten har to generasjoner hvert år, de voksne målerne kan påtreffes henholdsvis i mai – juni og i august – september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er funnet over det meste av Europa, unntatt lengst i nord, og også i Nord-Afrika. Fra Norge er det bare kjent ett funn, fra Grimstad i Aust-Agder, 1980. Siden arten er så lik på stor perikummåler kan den muligens ha blitt oversett.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]