Stor dvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stor dvergmåler
Stor dvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia actaeata
Walderdorff, 1869
Norsk(e) navn: stor dvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: skog
Utbredelse: Palearktis

Stor dvergmåler (Eupithecia actaeata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er funnet nord til Troms i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 19 – 24 mm), slank, grå måler. Begge vingepar er grå med utydelige, lysere tverrbånd. Forvingen har en kommaformet, brunsvart flekk litt utenfor midten. Begge vingepar har en smal, hvit, siksak-tverrstripe langs ytterkanten. Larven er lang og slank, lysgrønn med rød ryggstripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på trollbær (Actaea spicata), som har flere arter av sjeldne målere knyttet til seg: trollbærmåler (Baptria tibiale), grå tungemåler (Acasis appensata) og trollbærdvergmåler (Eupithecia immundata). Den er sannsynligvis den vanligste av de trollbær-avhengige artene, men er som de andre helt avhengig av sin næringsplante, som vokser i rik og fuktig skog.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa og i det nordøstlige Asia, men ser ut til å mangle i et område imellom. I Norge er den funnet nord til Troms, men mangler på Vestlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]