Stikkelsbærpraktmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stikkelsbærpraktmåler
Stikkelsbærpraktmåler
Stikkelsbærpraktmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Abraxas grossulariata
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: stikkelsbærpraktmåler[1]
(stikkelsbærmåler)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Abraxas
Habitat: hager og parker
Utbredelse: Europa
Abraxas grossulariata -

Stikkelsbærpraktmåler (Abraxas grossulariata (Linnaeus, 1758)) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae).

Stikkelsbærpraktmåler finnes langs kysten av det sørlige Norge nord til grensen av Møre og Romsdal. Den er utbredt i Europa.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 40 – 48 mm), slank måler, brokete farget i hvitt, svart og gult. Brystet er gult på sidene, svart i midten, bakkroppen gul med svarte flekker. Forvingene har vanligvis hvit grunnfarge, med en rekke store, runde svarte flekker langs ytterkanten, et gult tverrbånd i den ytre delen som er kantet med en reklke svarte flekker på hver side, noen svarte flekker litt innenfor midten og noen ved roten. Vingeroten er gul. Bakvingen er hvit med svarte flekker som vanligvis er noe mindre enn de på forvingen. Det er kjent en rekke til dels ganske sterkt avvikende fargevarianter av denne arten. Disse er gjerne svært sjeldne i naturen, men man kan avle dem fram i fangenskap, noe som tidligere var svært populært blant samlere.

Larven er farget omtrent som den voksne sommerfuglen, hvit med svarte og gule flekker. Den har en rødlig sidestripe og spredte, korte, mørke børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Målere tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der målerens indre og ytre organer endres. Stikkelsbærpraktmåleren lever i hager og parker. Larvene kan finnes på rips, stikkelsbær, solbær, hagtorn, hassel og andre busker. De voksne målerne flyr om natten i juli – august og kommer gjerne til lys.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Stikkelsbærpraktmåler legger egg og har utviklingen av larverstikkelsbær, hagerips og solbær, og er regnes derfor som skadedyr. Det er imidlertid sjelden at den forekommer så tallrikt i Norge at skadene blir betydelige.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]