Hopp til innhold

Star Trek II: The Wrath of Khan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Star Trek II: The Wrath of Khan
Generell informasjon
SjangerScience fiction
Utgivelsesår1982
Prod.landUSA
Lengde113 min.
Språkengelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegiNicholas Meyer
ProdusentRobert Sallin
ManusforfatterHarve Bennett
Jack B. Sowards (historie og manus)
Gene Roddenberry (Skaper)
MusikkJames Horner
SjeffotografGayne Rescher
KlippWilliam Paul Dornisch
Annen informasjon
Filmformat2,39:1
Budsjett$11 000 000 (estimert)
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Star Trek II: The Wrath of Khan er den andre filmen basert på Star Trek-serien. Den blir ofte referert til som Star Trek 2 eller The Wrath of Khan og har blitt beskrevet som underholdende både av fans og ikke-fans av Star Trek.[1] Dette kan muligens komme av tonen og stilen til filmen, som er strengt karakter-drevet. Filmens historie er en fortsettelse av episoden «Space Seed» fra serien Star Trek, og har igjen med Ricardo Montalbán i rollen som Khan Noonien Singh. Filmen starter også en trilogi, som varer til Star Trek IV: The Voyage Home.

Pavel Chekov og kaptein Clark Terrell leter etter en livløs planet om bord på USS «Reliant», som er tenkt som et teststed for Project Genesis, en innretning som reorganiserer materie på et sub-atomisk nivå, og gjør livløse omgivelser til noe som kan opprette og støtte liv. De stråler seg ned på en passende planet, Ceti Alpha VI, og blir deretter raskt fanget av "Khan Noonien Singh" og hans menn. Khan og hans følgesvenner er genetisk-endrede flyktninger fra det 20. århundret. De har vært holdt i kunstig dvale i verdensrommet, der de ble funnet av Enterprise og daværende Captain Kirk (i 1967 Star Trek-episoden "Space Seed"). Etter at Khan prøvde å drepe mannskapet på Enterprise og stjele romskipet, ble de forvist til Ceti Alpha V. Planeten ble livløs etter en supernova og endringer i banen. De fleste av Khans følgesvenner døde, inklusive hans kone, og på grunn av dette skylder Khan på Kirk for alt som har skjedd. Khan bruker et slags dyr til å tanke-kontrollere Chekov og Terrell og tvinger dem til å avsløre hva oppdraget deres er, og hvor admiral Kirk holder til.

"Khan Noonien Singh" og hans menn overtar "USS Reliant", og drar på leting etter Enterprise og Admiral Kirk. Når de møtes, krever "Khan" "Project Genesis" i bytte for mannskapet, men Kirk klarer å lure Khan, angriper Reliant og tvinger det på flukt. Enterprise leter så opp "Project Genesis", og finner de fleste av forskerne døde. De finner også "Chekov" og "Terrell", som fremdeles er under kontroll av "Khan", og virker som hans spioner. Enterprise flykter inn i en nærliggende stjernetåke, men blir forfulgt av "Khan" om bord på Reliant.

Etter en katt-og-mus-lek inne i stjernetåken, kommer de to skipene i kamp. "Kirk" og Enterprise klarer å utmanøvrere sin motstander, og de fleste om bord på Reliant blir drept eller dødelig såret. Når "Khan" skjønner at han har tapt, utløser han "Genesis"-bomben. Enterprise kan bare bevege seg sakte avgårde da warp-motoren ikke fungerer, og vil ikke komme seg i sikkerhet. "Spock" ofrer seg så, går inn i det radioaktive maskinrommet, og fikser warp-motoren slik at Enterprise kommer seg i sikkerhet før "Genesis"-bomben eksploderer.

Filmen ender med at kisten til "Spock" blir sendt ut i verdensrommet over den nye planeten som "Genesis"-bomben skapte med eksplosjonen sin. I den siste scenen, ses kisten liggende på planetens overflate. Den siste dialogen blir sagt i den kjente (men noe endrede) stemmen til "Spock": «Space, the final frontier...».

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]
Skuespiller Rolle
William Shatner Kaptein James T. Kirk
Leonard Nimoy Spock
DeForest Kelley Dr. McCoy
James Doohan Scotty
George Takei Sulu
Walter Koenig Chekov
Nichelle Nichols Uhura
Bibi Besch Dr. Carol Marcus
Merritt Butrick Dr. David Marcus
Paul Winfield Captain Clark Terrell
Kirstie Alley Lieutenant Saavik
Ricardo Montalbán Khan Noonien Singh
Judson Scott Joachim, Khan's medhjelper
Ike Eisenmann Midshipman Peter Preston
John Winston Commander Kyle
Paul Kent Lt. Commander Beach

Produksjon

[rediger | rediger kilde]

Filmen ble regissert av Nicholas Meyer, som senere regisserte Star Trek VI: The Undiscovered Country. Ifølge Meyer, var "The Undiscovered Country", også et av forslagene til tittel for det som ble The Wrath of Khan. Det ble endret, mot Meyers vilje, av lederne i filmselskapet. Den første tittelen ble så The Vengeance of Khan, men han måtte minne lederne i selskapet om at George Lucas lagde sin 3. Star Wars-film med tittelen Revenge of the Jedi.[2]

Star Trek II gjenbrukte flere av modellene fra den første Star Trek-filmen, inklusive de tre kampkrysserne fra Klingon, brukt i åpningscenen i hver av filmene. De brukte også de samme bildene av Enterprise dokken, som ble brukt i Star Trek: The Motion Picture, men mye kortere enn i den første filmen. Tidlige filmplakater av filmen, manglet "II" i tittelen, og filmen blir ofte referert til som "Star Trek: The Wrath of Khan".

Filmen var mere action-orientert enn forgjengeren Star Trek: The Motion Picture, men Star Trek II var mye billigere å lage, med et moderat spesial-effekt budsjett. Filmen ble faktisk overvåket av fjernsyns-divisjon i Paramount og overvåket av Harve Bennett, en fjernsynsveteran fra serier som The Six Million Dollar Man, The Bionic Woman, og miniserien Rich Man, Poor Man. Bennett produserte de tre neste filmene også, og spilte også en rolle som admiral "Bob" i filmen Star Trek V: The Final Frontier.

På et budsjett på US$11 000 000 i 1982-dollar (omtrent US$23 000 000 i 2006 dollars), var per 2008, Star Trek II den billigeste Star Trek-filmen noensinne produsert, selv når en justerer for inflasjon. Mye av filmen ble filmet på samme sett som den første, men broen på Reliant og "bro-simulatoren" fra åpnings-scenen, var ombruk av Enterprise sin bro.

Mottakelse og kritikk

[rediger | rediger kilde]

Det er den første gangen at en i Star Trek (både TV-episoder og film) ser skader på det ytre skallet til Enterprise, og den eneste filmen i "Original Series" der en ser et romskip som avfyrer faserne. The Wrath of Khan er den eneste Star Trek-filmen der motstanderne alle er mennesker, selv om de for det meste er genetisk endrede supermennesker.

Under innspillingen begynte det å gå rykter blant fans om at "Spock" ville dø i filmen. Meyer ønsket ikke å la dette overskygge resten av filmen, og i åpningscenen på "bro-simulatoren", lar han "Spock" dø. Etter den første scenen, når "Kirk" og "Spock" forlater treningsnanlegget, sier "Kirk" spøkefullt: "Aren't you dead?" Opprinnelig var "Spock" sin død tenkt å være permanent, da Nimoy ikke lenger ønsket å spille rollen, men han endret mening i opptaksperioden, og filmen inneholdt en minne-smelting mellom "McCoy" og "Spock" før han går til sin sikre død i maskinrommet. Nicholas Meyer bidro ikke til den siste scenen, der en ser "Spocks" kiste på planet-overflaten, da han alltid ville at "Spock" skulle forbli død.

Filmen hadde premiere i Overland Park, Kansas våren 1982. Den versjonen av filmen inneholdt ikke den svært så raskt lagde scenen med "Spock"s kiste på overflaten av Genesisplaneten.

Star Trek II tjente inn $78 912 963 i USA og $97 000 000 totalt. Selv om den tjente mindre enn The Motion Picture, var den mer profitabel på grunn av sitt lave budsjett på $11 000 000.[3] Filmen tjente inn $14 347 221 den første helgen i USA, til da filmhistoriens største inntjening på en helg.

Andre bok-kilder

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Reelviews.com
  2. ^ «Abrams: First Draft Done». mario.lapam.mo.it (på engelsk). Arkivert fra originalen 21. april 2008. Besøkt 31. mars 2008. 
  3. ^ Amazon

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]