Sputnik (artist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut T. Storbukås
Sputnik
Født23. apr. 1943[1]Rediger på Wikidata (78 år)
BostrakRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, låtskriver, plateartist, lastebilsjåførRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Sputnik
SjangerCountry, bygderock, festmusikk
InstrumentVokal, gitar
Aktive år1986–nå
Nettstedhttp://www.sputnik.no/

Knut T. Storbukås (født 1943), kjent under artistnavnet Sputnik, er en musiker og lastebilsjåfør fra Bostrak i bygda Tørdal i Drangedal kommune i Telemark.[2] Hans mest kjente sanger er «Skilles Johanne» og «Lukk opp din hjertedør».

Karriere[rediger | rediger kilde]

Lastebilsjåføren solgte på få år mer enn 1 million kassetter og satte publikumsrekorder en rekke steder der han opptrådte. Han ble kåret til «Årets artist i Norge» i 1990, og høsten 1993 kom han i Guinness rekordbok etter at han gjennomførte 36 opptredener fra Mandal i syd til Tromsø i nord i løpet av 72 timer.

Den 19. mars 1993 deltok han som seg selv i sesong 1, episode 9, "Veldedighetskonserten", i komiserien Mot i brøstet sammen med Marianne Krogness i rollen som Kristine som ene naboen til Karl, Nils og Henry og Jan Erik Haugesten som Elvis Johansen.

Sputnik deltok under åpningen av TV 2 i Grieghallen høsten 1992 i duett med Kjell Bækkelund.

Han har opptrådt på hundrevis av store og små steder rundt om i hele Norge. Han har også spilt i Sverige, Danmark, USA, Spania, på Zanzibar og Svalbard.

I dag er Sputnik et symbol på norsk folkelighet. Det er skrevet bok om ham, og han er nevnt fra Stortingets talestol. Statsministeren har gjestet Sputniks hjem, og hvert år kommer tusenvis av interesserte for å besøke hjemmet hans. I likhet med en rekke artister i USA har Sputnik gitt alle som ønsker det, anledning til å se hans store samling av sølv-, gull-, diamant-, og platina-plater samt mye annet fra sin karriere på et «Sputnikmuseum».

I 2016 var det seksti år siden Sputnik begynte sin karriere. Hans ferskeste utgivelse er en CD[3][4] med Hank Williams sanger oversatt til norsk.

T-en i navnet sitt har han selv føyet til for ikke å bli forvekslet med to andre i Bostrak som også heter Knut Storbukås. Tilnavnet Sputnik fikk han fordi han var så rask med lastebilen: Etter sigende rakk han tre lass når andre kjørte to.

Sputnik begynte å spille til dans sent på 1950-tallet, og i 1959 startet han bandet The Sputniks. Midt på 1960-tallet var han med på å starte Beach Band før han i 1968 startet The Sputniks igjen. Under et engasjement på Hønefoss, ble gruppen omdøpt til Garasjeorkesteret av en restauranteier – et navn gruppen fremdeles bruker.

Kassettsalget startet i 1985 da plateprodusent Terje Welle Busk skulle lage Dyrsku-kassetten 1985, en samling med artister fra Telemark. Busk fikk et tips fra Inga Myra, en 80 år gammel nabo av Sputnik. Kassetten ble en suksess, og Busk inviterte lastebilsjåføren tilbake for å lage kassett alene. Den nye kassetten inneholdt blant annet «Skilles Johanne». Kassetten ble kopiert i 3 000 eksemplarer. I løpet av sommeren 1986 hadde «Sputnik 1» solgt mer enn 10 000 eksemplarer. Deretter kom «Sputnik 2», «Sputnik 3» og «Sputnik 4».

I 1989 hadde han allerede gitt ut fem kassetter og solgt flere hundre tusen eksemplarer totalt, men salget nådde nye høyder etter at han fikk visninger to ganger på TV: Først i Norge rundt i romjulen 1989 og deretter 9. januar 1990 i programmet «Hotell». I løpet av våren 1990, solgte Sputnik mer enn alle andre norske artister til sammen. I påsken dro han til Moskva og spilte inn en musikkvideo, «Lukk opp din hjertedør», på Den røde plass. Videoen ble vist på Dagsrevyen, og hele reisen ble dokumentert i filmen «Fra Drangedal til Moskva».

Samme år som Sputnik solgte 150 000 eksemplarer av sin sjette utgivelse, ble «Sputnik 6» slaktet i radioprogrammet Norsk på norskNRK P1.

En uenighet mellom Storbukås og platedirektør Busk førte til at Sputnik forlot Busk Records til fordel for Talent i 1996. Talent lovet bedre kår, bedre musikk og høyere inntekter, noe som ble understreket i tittelen på neste utgivelse: «Gull og grønne skoger». Publikum var imidlertid ikke like begeistret for den nye musikalske drakten, og etter seks år og bare to plater var Sputnik tilbake hos Busk. Dette ble feiret med samlingen «24 sanger som rystet Norge». Hans neste utgivelse fikk tittelen «Sputnik 11» – en klar indikasjon på at hans to plater for Talent var for «sidesprang» å regne.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, oppført som Knut Storbukås, Store norske leksikon-ID Sputnik_-_artist[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ En nesten legendarisk aften med Sputnik, Nova Nyheter, 5. mai 2018
  3. ^ «Sputnik med ny CD - Hank Williams på norsk». Drangedalsposten. 14. mai 2019. Besøkt 22. mai 2019. 
  4. ^ NRK (10. juli 2018). «Sputnik med Hank Williams på norsk». NRK. Besøkt 22. mai 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]