Bombardier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bombardier Inc.
Bombardier Inc.
Org.form Aksjeselskap
Etablert 29. januar 1942
Hovedkontor Montréal
Produkt(er) Luftfartøyer, jernbanetog
Nøkkelpersoner Joseph-Armand Bombardier
Antall ansatte 65 698 (2011)
Nettside bombardier.com

Bombardier Inc. er et kanadisk selskap med hovedkontor i Montréal som produserer fly og tog. Selskapet har 65 400 ansatte (2011) og er organisert i de tre divisjonene Transportation, Aerospace og Capital.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bombardier ble etablert i 1942 av Joseph-Armand Bombardier under navnet L'Auto-Neige Bombardier Limitée i Québec i Canada. Selskapet fokuserte i begynnelsen på produksjon av kjøretøy som kunne brukes på snø. Divisjonen som produserer snøskutere ble skilt ut som eget selskap i 2003.

Divisjoner[rediger | rediger kilde]

Flydivisjonen[rediger | rediger kilde]

Flydivisjonen (Aerospace) produserer mindre fly for passasjertrafikk hvor også selskapet de Havilland Canada, som produserer propellfly, inngår. Videre produseres det business-jetfly samt amfibiefly som brukes til brannslukking.

Bombardier (de Havilland Canada) produserer turboprop passasjerflyserien Bombardier Q Series (Dash-8) som bl.a. benyttes av Widerøe.

Bombardier utvikler for tiden jetfly i den såkalte Bombardier CSeries. Dette er en flytype som er ment å ta opp kampen mot Boeings 737-serie og A320-serien til Airbus.

Transportdivisjonen[rediger | rediger kilde]

Transportdivisjonen produserer trikker, motorvogner, lokomotiver og ulike godsvogner, både i Nord-Amerika og i Europa.

Strømmens Værksted eies i dag av det kanadiske selskapet Bombardier Transportation. Avdelingen på Strømmen driver hovedsakelig med vedlikehold og modernisering av vognmateriell for NSB. Den nye kongevognen er en av de siste jernbanevogner som ble bygget ved Strømmen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]