Bombardier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bombardier Inc.
Bombardier.svg
Org.formAksjeselskap
Bransje Aerospace industry, jernbaneindustri, bilindustri
Etablert29. januar 1942
Datterselskap(er) Bombardier Transportation, Bombardier Aerospace, Bombardier (Germany), Bombardier (United Kingdom), Learjet
HovedkontorMontréal
Produkt(er) Luftfartøyer, jernbanetog
Grunnlegger(e)Joseph-Armand Bombardier
NøkkelpersonerJoseph-Armand Bombardier
Antall ansatte66 000 (2017)
Nettsidebombardier.com

Bombardier Inc. er et kanadisk selskap med hovedkontor i Montréal som produserer fly og tog. Selskapet har 66 000 ansatte (2017) og er organisert i de tre divisjonene Transportation, Aerospace og Capital. Omsetningen i 2016 var på 16,3 milliarder dollar. Transportation har 37 000 medarbeidere og Aerospace 28 500 medarbeidere (2017). Bombardier har 73 produksjons- og vedlikeholdsanlegg i 29 land.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bombardier ble etablert i 1942 av Joseph-Armand Bombardier under navnet L'Auto-Neige Bombardier Limitée i Québec i Canada. Selskapet fokuserte i begynnelsen på produksjon av kjøretøy som kunne brukes på snø. Divisjonen som produserer snøskutere ble skilt ut som eget selskap i 2003.

Divisjoner[rediger | rediger kilde]

Flydivisjonen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Bombardier Aerospace

Flydivisjonen (Aerospace) produserer fly med inntil 150 seter for passasjertrafikk hvor også selskapet de Havilland Canada, som produserer propellfly, inngår. Videre produseres det business-jetfly samt amfibiefly som brukes til brannslukking.

Bombardier (de Havilland Canada) produserer turboprop passasjerflyserien Bombardier Q Series (Dash-8) som bl.a. benyttes av Widerøe.

Bombardier utvikler for tiden jetfly i den såkalte Bombardier CSeries (100 til 150 seter). Dette er en flytype som er ment å ta opp kampen mot Boeings 737-serie og A320-serien til Airbus.

Bombardier produserer også jetflymodellen CRJ Series for segmentet 60 til 100 seter. I 2017 hadde Bombardier en ordrebeholdning på over 1900 CRJ Series fly på verdensbasis i 2017, noe som ifølge bedriftens hjemmeside gjør CRJ Series-familien av regionale jetfly til det mest etterspurte regionale flyprogram i verden.

Transportdivisjonen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Bombardier Transportation

Transportdivisjonen produserer trikker, motorvogner, lokomotiver og ulike godsvogner, både i Nord-Amerika og i Europa.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]