Hopp til innhold

VBScript

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
VBScript
Tilblivelse1996
Utviklet avMicrosoft
Siste versjon(er)5.8 / 2008
Filendelse(r).vbs

VBScript (Forkortelse for Visual Basic Scripting Edition) er et Active Scripting språk laget av Microsoft. Syntaksen i språket er en begrenset variant av Microsoft's Visual Basic. VBScript er installert som standard i alle desktop-versjoner av Windows operativsystem siden Windows 98, og kan være inkludert i Windows CE avhengig av konfigurasjonen av enheten den kjører på.


Historie[rediger | rediger kilde]

VBScript begynte som en del av Microsoft Windows Script Technologies, som hovedsakelig var myntet på web-utviklere og ble utgitt i 1996. Over en periode på to år ble versjon 1.0 til 5.0 utviklet, administratorer oppdaget dette verktøyet og begynte å bruke det.


Bruksområder[rediger | rediger kilde]

I Microsoft Internet Explorer fungerer VBScript på samme måte som JavaScript, ett språk som brukes i eller er inkludert i HTML sider. Foruten klient-side web-utvikling brukes VBScript i server-side kjøring av websider, mest brukt er Active Server Pages (ASP). ASP- motoren og typebiblioteket, asp.dll, kaller vbscript.dll for å kjøre VBScript. VBScript inkluderes i ASP sider mellom <% og %> taggene. Følgende eksempel av en ASP side med VBScript viser nåværende tid i militært format.

 <% Option Explicit
 %><!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
 <html>
 	<head>
 		<title>VBScript Example</title>
 	</head>
 	<body><% 
 		'Grab current time from Now() function.
 		Dim timeValue
 		timeValue = Now  %>
 		The time, in military format, is <%=Hour(timeValue)%>:<%=Minute(timeValue)%>:<%=Second(timeValue)%>.
 	</body>
 </html>

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]