Michael Clarke Duncan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michael Clarke Duncan
Duncan i januar 2009.
FødtMichael Clarke Duncan
10. desember 1957
Chicago, Illinois
Død3. september 2012 (54 år)
Los Angeles, California
BeskjeftigelseSkuespiller
Utdannet vedAlcorn State University[1]
King College Prep High School
Kankakee Community College
Partner(e)Omarosa Manigault (20102012)
NasjonalitetUSAs flagg Amerikansk
GravlagtForest Lawn Memorial Park
UtmerkelserSaturn Award
Aktive år1995-2012
IMDbIMDb

Michael Clarke Duncan (født 10. desember 1957 i Chicago, død 3. september 2012 i Los Angeles)[2] var en amerikansk skuespiller mest kjent for sin rolle som John Coffey i Den grønne mil, en rolle han ble nominert til Oscar og Golden Globe for.

Duncan arbeidet som sikkerhetsvakt i Los Angeles mens han prøvde å begynne som skuespiller i reklamefilmer. I løpet av denne tiden, arbeidet Duncan som livvakt for flere kjente skuespillere, blant andre Will Smith, Martin Lawrence, Jamie Foxx og LL Cool J. Duncan var livvakt for Notorious B.I.G., som han også var en nær venn med. Notorious B.I.G. ble drept i 1997 og dette drapet er grunnen til at Duncan avsluttet denne type arbeid.

I 1998 fikk Duncan en rolle i filmen Armageddon, der han ble kjent med Bruce Willis. Det var Bruce Willis sin innflytelse som gjorde at Duncan fikk rollen som John Coffey i regissør Frank Darabont sin film The Green Mile, en rolle som ga Duncan en Oscar-nominasjon for beste skuespiller i en birolle.

Duncan fikk deretter roller i en rekke filmer som bidro til å etablere ham som en stjerne. Blant disse filmene var The Whole Nine Yards, Planet of the Apes, The Scorpion King, The Island og Daredevil. I 2005 spilte Duncan i filmen Sin City, igjen sammen med Bruce Willis, som Manute, en mektig gangster. Duncan dukket opp i en mindre rolle i filmen Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby i 2006 som Lucius Washington.

Duncan har også hatt gjesteroller i en rekke TV-serier. Han dukket opp i en episode av Zack og Codys søte hotelliv som en basketball-trener. Duncan hadde en rolle i TV-serien CSI: NY og i en episode av TV-serien Chuck. Duncan har også hatt roller i TV-serier som Two and a Half Men med Charlie Sheen. I april 2011 hadde Duncan en gjesterolle i en episode av TV-serien Bones som karakteren Leo Knox. De siste 2 årene spilte han en av hovedrollene i den amerikanske serien "The Finder", der han spiller medhjelperen til en tidligere soldat som nå driver med etterforskning (spilt av Geoff Stults). Serien ble avlyst 9. mai 2012.

Duncan døde på et sykehus i Los Angeles etter to måneders behandling etter et hjerteinfarkt.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ College Basketball at Sports-Reference.com, besøkt 28. juli 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Associated Press (3. september 2012). «‘Green Mile’ actor Michael Clarke Duncan dead at 54 following July 13 heart attack» (engelsk). The Washington Post. Besøkt 4. september 2012. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]