Shlomo Ben-Ami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Shlomo Ben-Ami
Shlomo Ben Ami.JPG
Født17. juli 1943 (76 år)
Marokko
Utdannet ved Universitetet i Tel Aviv
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Politiker, diplomat, pedagog, universitetslærer, historiker, skribent
Parti Arbeiderpartiet
Nasjonalitet Israel, Spania (2017–)
Medlem av Real Academia de la Historia, Toledo International Centre for Peace
Utmerkelse Storkors av Den sivile fortjenstorden (2008)

Shlomo Ben-Ami (født 17. juli 1943) er en marokkansk-israelsk politiker, diplomat og historiker. Som historiker spesisaliserte han seg først på spansk historie, men har senere konsentrert seg mer om israelsk og sionistisk historie. Mellom 1987 og 1991 var han israelsk ambassadør i Spania.

I 1996 ble Ben-Ami innvalgt i Knesset for Arbeiderpartiet, og i 1999 ble han utpekt til sikkerhetsminister i Ehud Baraks regjering. I egenskap av denne posisjonen fikk han, i 2000 mye av ansvaret for israelsk politis hardhendte behandling av palestinske demonstranter, og i november ble han derfor flyttet til utenriksdepartementet. Han var utenriksminister til Ariel Sharons regjering overtok i mars 2001. Han deltok i egenskap av minister på forhandlingene med palestinske ledere på Camp David og i Tabba. I 2002 forlot han Knesset. Ben-Ami har vært sett på som en moderat politiker. Trass i hendelsene i 2000 har han blant annet uttalt at man ikke kan skape fred gjennom å angripe andre. Det er imidlertid først og fremst i den økonomiske politikken Ben-Ami har representert det israelske arbeiderpartiets venstrefløy, og han har hatt et særlig anstrengt forhold til Shimon Peres.

Som historiker har Ben-Ami i stor grad støttet de nye historikerne. Dette har han fått skryt for av blant andre Norman Finkelstein, som, på tross av uenighet om det politiske og moralske grunnlaget for Israel og sionismen, berømmer Ben-Ami for stort sett ikke å legge skjul på historiske fakta. Hans siste bok er Scars of War, Wounds of Peace: The Israeli-Arab Tragedy. Ben-Ami er også visepresident i den spanske menneskerettsorganisasjonen Toledo International Centre for Peace.

politikerDenne politiker- og israelrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.