Nye historikere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Nye historikere er en gruppe israelske historikere som har satt seg fore å omskrive israelsk og sionistisk historie. Blant de mest fremtredende nye historikerne er Ilan Pappe, Benny Morris og Avi Shlaim.

De nye historikernes utgivelser reflekterer en rekke standpunkter. Generelt mener de imidlertid at den sionistiske bevegelsens mål om en jødisk stat bare kunne gjennomføres ved å fordrive palestinske arabere, i motsetning til det rådende synet i Israel om at fordrivelser verken var nødvendig for å etablere staten eller ønsket av de sionistiske lederne. Et særlig viktig punkt er at de fleste palestinske flyktningene fra 1948 ble tvunget på flukt heller enn å reise frivillig, slik tidligere israelske historikere hevder. Det er imidlertid ingen enighet om at de jødiske lederne planla eller organiserte denne fordrivelsen. De påpeker også de arabiske landenes ansvar for palestinernes skjebne.

Selv om de faglig sett representerer en enhet er de uenige i forhold til hvordan konflikten kan løses. Mens Shlaim og Pappe støtter mener at hovedansvaret ligger hos Israel og setter spørsmålstegn ved statens karakter, fremstår Morris som en sionist og mener hovedansvaret for konflikten ligger hos palestinerne og deres ledere. En annen ny historiker, Shlomo Ben-Ami satt endog i Ehud Baraks regjering først som sikkerhetsminister, senere som utenriksminister.