Avigdor Lieberman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Avigdor Lieberman
Avigdor Lieberman on September 15, 2010.jpg
Født5. juli 1958 (59 år)
Chișinău
Utdannet ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem
Beskjeftigelse Politiker, journalist, fagforeningsfunksjonær
Parti Yisrael Beitenu
NasjonalitetIsrael
Språkrussisk
Livssynjødedom
Utmerkelser Order of Honour

Avigdor Lieberman (født som Evet Lieberman 5. juni 1958 i Chișinău da i Sovjetunionen nå i Moldova) er et sovjetiskfødt israelsk politiker. Han er for tiden medlem av den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.

Han ble utenriksminister i Israel den 31. mars 2009 og han har tidligere vært visestatsminister i Israel. Han er grunnlegger og leder av det israelske partiet Yisrael Beiteinu som kun består av jødiske innvandrere fra det tidligere Sovjetunionen.

Lieberman ble medlem av Knesset for første gang i 1999 og partiet hans vant da fire seter. Han har vært i politikken siden den gang og har sittet i en rekke nøkkelroller innad i regjeringen. Han har blant annet vært minister for Israels nasjonale infrastruktur, og han har hatt embedstitler som visestatsminister og utenriksminister.

Hans far hadde tjenestegjort i den sovjetiske røde hær og han tilbrakte syv år i en sibirsk Gulag under Stalins diktator-styre. Det var i en Gulag at han møtte Evets mor som han senere giftet seg med. Familien emigrerte til Israel i 1978, der Lieberman etter hvert skiftet navn til «Avigdor».