Hopp til innhold

Avigdor Lieberman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Avigdor Lieberman
FødtЭве́т Льво́вич Ли́берман
5. juli 1958[1]Rediger på Wikidata (66 år)
Chișinău
BeskjeftigelsePolitiker, administrerende direktør Rediger på Wikidata
Embete
  • Israels finansminister (2021–2022) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet statlige landbruksuniversitetet i Moldova (studieretning: hydrologi, land improvement)
Det hebraiske universitetet i Jerusalem (akademisk grad: bachelorgrad, studieretning: internasjonal politikk, statsvitenskap)
PartiNational Union (20032006)
Yisrael Beitenu (–2003)
Likud (–1997)
Yisrael Beitenu (2006–)
NasjonalitetIsrael
Sovjetunionen
UtmerkelserOrder of Honour
Yakir Arad (2018)[2]

Avigdor Lieberman (født som Evet Lieberman 5. juli 1958 i Kishinev da i Sovjetunionen nå i Moldova) er et sovjetiskfødt israelsk politiker. Han er for tiden medlem av den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.

Han ble utenriksminister i Israel den 31. mars 2009 og han har tidligere vært visestatsminister i Israel. Han er grunnlegger og leder av det israelske partiet Yisrael Beiteinu som kun består av jødiske innvandrere fra det tidligere Sovjetunionen.

Lieberman ble medlem av Knesset for første gang i 1999 og partiet hans vant da fire seter. Han har vært i politikken siden den gang og har sittet i en rekke nøkkelroller innad i regjeringen. Han har blant annet vært minister for Israels nasjonale infrastruktur, og han har hatt embedstitler som visestatsminister og utenriksminister.

Hans far hadde tjenestegjort i den sovjetiske røde hær og han tilbrakte syv år i en sibirsk Gulag under Stalins diktator-styre. Det var i en Gulag at han møtte Evets mor som han senere giftet seg med. Familien emigrerte til Israel i 1978, der Lieberman etter hvert skiftet navn til «Avigdor».

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Facebook, Avigdor Lieberman, «Avigdor Liberman, אביגדור ליברמן», verkets språk hebraisk, besøkt 1. mai 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «יקירי העיר», besøkt 2. april 2024[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]