Shirley Bassey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Shirley Bassey
Shirley Bassey (1971).jpg
Shirley Bassey i 1971
FødtShirley Veronica Bassey
8. januar 1937 (82 år)
Flag of Wales (1959–present).svg Cardiff
Beskjeftigelse Sanger
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelse Kommandørdame av Order of the British Empire, Æreslegionen, kommandør i den britiske imperieorden
Musikalsk karriere
SjangerPop, rock
InstrumentVokalist, mezzosopran
Stemmetypemezzosopran
Aktive år1953 -
PlateselskapPhilips, Columbia Records, United Artists Records, Decca Records, Geffen Records
Nettstedhttp://www.dameshirleybassey.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Shirley Veronica Bassey (født 8. januar 1937 i Cardiff i Wales) er en av Storbritannias mest populære sangerinner.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bassey vokste opp som datter av en nigeriansk brannmann i det belastede Tiger Bay-området i Cardiff, kjent for sin kriminalitet og prostitusjon. Hun var den yngste av syv barn, og faren døde da hun var to år gammel.

Etter å ha sluttet på skolen da hun var bare 15 år, begynte hun å arbeide på en lokal fabrikk – Curran Engineering i Cardiff, hvor hun opptrådte på årsfestene og lignende. Personalsjefen, Stephen Shepherd, oppmuntret henne til å følge opp en sangerkarrière. Senere ønsket hun å hedre ham for sin støtte under en konsert, men han ønsket ikke å få en slik eksponering. Men hun likte å synge mens hun arbeidet og for å skjøtte på lønnen, sang hun på den lokale puben og på nattklubber.

Inn i underholdningsbransjen[rediger | rediger kilde]

Shirley Bassey på Glastonbury-festivalen i 2007

I 1953 ble hun med på musikalen Memories of Jolson, om livet til Al Jolson. Etter sin innsats her ble hun heltidsansatt ved showet Hot From Harlem, og hadde ansettelse her helt fram til 1954.

På denne tiden ble hun sliten av kravene fra underholdningsindustrien og ble gravid allerede da hun var 16 år, og fikk sin datter Sharon. Hun begynte da igjen som serveringspersonale i Cardiff. Men i 1955 ble hun introdusert for Michael Sullivan som oppmuntret henne sterkt til å følge sine muligheter som sanger og vokalist. Han så Basseys talent og ønsket å gjøre henne til en stjerne. Etter å ha turnert med ulike program, fikk hun gjennomslag med Al Reads Such Is Life. Mens hun opptrådte med dette, ble hun oppdaget av TV-mediet, og hun fikk en avtale med dem.

Gjennomslag[rediger | rediger kilde]

Hun ble verdensberømt på 1960-tallet og har blant annet spillt inn tre kjente James Bond-sanger; «Goldfinger» (1964), «Måneraketten» (1979) og «Diamanter varer evig» (1971). Men også andre sanger hun har gjort, som «I Am What I Am» og «What Now My Love» er blant hennes største hits noensinne. I nyere tid er hun mest kjent for hennes samarbeid med Propellerheads og deres fantastiske "history repeating".

Hun mottok den nest øverste graden Dame Commander av Order of the British Empire 31. desember 1999, ble derved adlet og fikk tiltaleformen Dame.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]