Dame

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kong Kristian IVs krone
Fyrstelige og adelige titler
Keiser og keiserinne
Konge og dronning
Kurfyrste og kurfyrstinne
Storhertug og storhertuginne
Erkehertug og erkehertuginne
Hertug og hertuginne
Storfyrste og storfyrstinne

Markgreve og markgrevinne

Marki og markise
Fyrste og fyrstinne
Greve og grevinne

Borggreve og borggrevinne

Vicomte og vicomtesse

Baron og baronesse

Friherre og friherrinne
Ridder og dame
Edler og edle

Herre og dame

Dame betegnet opprinnelig en kvinne av fornem herkomst. I dag brukes dame ofte synonymt med kvinne, det vil si om en voksen person av hunkjønn, særlig hvis hun betraktes som dannet og kultivert.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet dame kommer via fransk fra det latinske domina, det vil si «herskerinne» eller «hus» (tilsvarer det mannlige dominus som betyr «herre»). På sennorrønt ble ordet damma brukt.

Andre betydninger[rediger | rediger kilde]

Dame kan også bety spillkort med bilde av en dronning, for eksempel hjerter dame. Dame kan på tilsvarende måte dessuten betegne dronning i sjakk.

I Storbritannia er dame en tiltaleform for visse adelige, tilsvarende tiltaleformen sir. Tiltaleformen gjelder for kvinnelige innehavere av de to øverste gradene av ordener som Order of the Bath, Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden og Den britiske imperieordenen, og for kvinner som er suo jure baronetter. Hustruen til en baronett eller knight (ridder) tiltales lady <ektemannens etternavn>. Sir John Smiths hustru tiltales altså som lady Smith.

Se også[rediger | rediger kilde]

Wiktionary-logo-en.png
Wiktionary har ordbokoppføringer om dame

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Morpho menelaus huebneri MHNT Male Dos.jpgDenne biologi- og sosiologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.