Hopp til innhold

Shannon (Clare)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shannon
An tSionna (ga)
Utsikt over Shannon, med industriområdet til venstre og boligene til høyre
LandIrlands flagg Irland
ProvinsMunster
GrevskapClare
StatusBy (town)
Befolkning9 729 (2016)
Høyde o.h.0 meter
Nettsidewww.shannon.ie
Posisjonskart
Shannon ligger i Irland
Shannon (Clare)
Shannon
Shannon (Irland)
Kart
Shannon
52°42′49″N 8°52′07″V

Shannon (irsk: Sionainn) eller Shannon Town (Baile na Sionnainne), oppkalt etter elven som er lokalisert nær, er en by i grevskapet Clare i Irland. Den ble gitt bystatus 1. januar 1982. Byen ligger like ved N19-veien, en utløper av N18/M18-veien mellom Limerick og Ennis. Byen har en internasjonal flyplass, Shannon lufthavn, som betjener Clare/Limerick-regionen vest i Irland. Byen fikk bystatus i 1982. I henhold til folketellingen av 2016 har byen en befolkning på 9 729 innbyggere.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Shannon er en ny og planlagt by.[2] De andre er i Nord-Irland, Craigavon og Westport. Med forretningsmannen Brendan O'Regan i spissen,[3] ble den bygget på 1960-tallet på gjenvunnet brakkland langs Shannon flyplass (som O'Regan også sto for), sammen med industriområdet Shannon Free Zone.[4] Boligområdene var ment som et hjem for de tusenvis av arbeiderne på flyplassen, omkringliggende industriområder og støttetjenester. Byen fikk bystatus i 1982. Befolkningsveksten var aldri så rask som planlagt gjennom de første tiårene av byens eksistens. Dette var delvis på grunn av nærheten til 'vennlige' steder å bo, som Ennis by og Limerick by, eller til og med den nærliggende landsbyen Newmarket-on-Fergus.

På grunn av flere feilplanlegginger tok utbyggingen av byen lengre tid enn ønskelig. En fire felts motorvei delte byen i to. Boliggatene ble planlagt rette med fast og regelmessig husplassering. Byen ble laget med stor vekt på bilisme og mindre hensyn til fotgjengere og miljøskapende elementer. Utbyggingen de siste årene har blitt langt mer vellykket, og det er bygget ny vei som fører gjennomgangstrafikk utenom byen.[5]

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Befolkningen vokste på 1990-tallet, og nye moderne boligutbygginger ble bygget. Forbedringer av fasilitetene i byen, blant annet åpningen av et andre stort supermarked, Lidl,[7] med kjøpesenteret som ble utvidet ved å legge til «skycourt»-komplekset. Sistnevnte menes en innhegning opprettet av at tomrommet som er avgrenset av andre bygninger.

Hovedveien gjennom Shannon ble ombygd etter åpningen av omkjøringsveien til Newmarket-on-Fergus.[6] Nye enheter fortsatte å åpne i industriområdene.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Shannon er vennskapsby med

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Census 2016 Sapmap Area: Settlements Shannon» Arkivert 27. oktober 2018 hos Wayback Machine.. Central Statistics Office (Ireland).
  2. ^ «Creating A Community In Shannon 1968», RTE Archives
  3. ^ «Tributes paid to Clare man who pioneered duty free at Shannon», The Irish Times. 4. februar 2008.
  4. ^ «Shannon - Our Town», Shannon.ie. Arkivert fra originalen den 22. juli 2012.
  5. ^ Boland, Rosita (3. oktober 2021): «Shannon Town: the ‘planned’ town that got left behind», The Irish Times
  6. ^ «Double Take: The fairy bush in Co Clare that moved a motorway», The Journal 24. april 2019
  7. ^ «20 ans de souvenirs» Arkivert 11. august 2017 hos Wayback Machine., Le jumelage de Guingamp et Shannon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]