Corrib

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra elven Corrib

Corrib (irsk An Choirib) er en elv i Irland. Den renner fra Lough Corrib, gjennom byen Galway og ut i Galwaybukten. Elven er bare omkring 6 km lang, og er dermed en av de korteste elver i Europa. Den har også en av de sterkeste strømmene blant europeiske elver, spesielt etter noen dager med regnvær.

Tidligere het elven Gaillimh, som er det irske navnet på Galway. Antagelig har elven gitt navn til byen, og så har den selv fått nytt navn senere. Det er ukjent hvor navnet kommer fra, men den eldste kjente legenden forteller at den fikk navn etter datteren til en av firbolgs høvdinger, som druknet i elven. En senere teori er at navnet kommer fra gaill, som betyr utlending, ettersom det var normannere som grunnla Galway by. Denne teorien stemmer ikke, ettersom elven hadde navnet Gaillimh lenge før byens grunnleggelse. Den første bosetningen der byen nå ligger het Dún Bun Gaillimhe, byen/festningen ved Galways munning.

Det nye navnet kommer fra innsjøen elven kommer fra. Den het opprinnelig Lough Orbsen, etter en av firbolgs ledere, og Corrib er en forvanskning av dette ved at ch-lyden i lough har smittet over på orbsen.

Både elven og innsjøen er gode fiskesteder.