Torgrim Mathiassen Kleppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Torgrim Mathiassen Kleppen
Født6. okt. 1849[1]Rediger på Wikidata
Død12. juni 1920[2]Rediger på Wikidata (70 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
Parti VenstreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Torgrim Mathiassen Kleppen (født 6. oktober 1849 på Kleppen i Sauland, død 12. juni 1920) var en norsk politiker (Venstre) og bonde.

T. M. Kleppen ble født som femte barn i en barneflokk på ti i 1849. Med stor interesse arbeidet han for hjembygda og for bondestandens ve og vel. Han var en dyktig og virksom gårdbruker. Han eide gården Tveitan i Melum, Natadal og Vindal i Seljord, eiendommen Bellevue i Oslo, i tillegg til farsgården Kleppen i Sauland.

Kleppen var i en rekke år også lensmann i Hjartdal. Stillingen som lensmann arvet han fra sin far. Det er fortalt at han som lensmann tok en heddøl som alltid var blant bråkmakerne og mest bar han ut fra dyrskuplassen. Han var også mangeårig medlem av herredstyret, derav i 6 år som ordfører og hadde en lang rekke kommunale og andre offentlige tillitsverv. Han representerte Bratsberg amtStortinget i 2 perioder, fra 1900 til 1906. Han var også formann i Landbruksselskapets styre i 25 år. Han reiste også i sin tid spørsmålet om opprettelse av Telemark Skogselskap.

Kleppen stiftet en rekke selskaper som Sauland Varelag, Hjartdal Sparebank, Sauland Meieri og Ysteri og Øst-Telemarkens Automobilselskap. Han ble også formann i forlikskommisjonen og var ordfører i Hjartdal i 6 år. Ellers var han med i mange andre nemnder og utvalg. Han var også svært interessert i fèavl og var med på å få i stand dyrsku i Sauland, 18751910.

6. oktober 1919 fylte Torgim M. Kleppen 70 år og trakk seg samtidig tilbake som ordfører, men fortsatte som medlem av herredsstyret. Kleppen var «på grunn av sitt rettlinjede, framfrie vesen og sin greie opptreden, aktet og avholdt av alle han kom i berøring med.»

Torgrim M. Kleppen døde av slag 12. juni 1920. Han har blitt tildelt 7. juni-medaljen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stortinget og statsraadet: 1814–1914. B. 1 D. 1 : Biografier A-K, side(r) 481[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Stortinget og statsrådet : 1915–1945. B. 1 : Biografier, side(r) 30[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]