Sauda (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sauda
Skulegata i Sauda
LandNorges flagg Norge
FylkeRogaland
KommuneSauda
Postnummer4200 Sauda
Areal4,07 km²
Befolkning4 134[a] (2023)
Bef.tetthet1 015,7 innb./km²
Høyde o.h.8 meter
Kart
Sauda
59°38′54″N 6°21′12″Ø

Sauda er en by og administrasjonssenter i Sauda kommune i Rogaland der over 80 % av kommunens innbyggere bor. Sauda ligger 111 km øst for Haugesund og 77 km sør for Odda i veiavstand. Sauda kommune vedtok bystatus i 1998, og tettstedet har 4 134[1] innbyggere per 1. januar 2023, inkludert Saudasjøen, som henger sammen med Sauda. De to elvene Storelva (vassdragsregulert) og Nordelva renner sammen og munner ut ved Øyra like øst for sentrum i byen. Selve byen ligger på de tre platåene Øyra, Åbø og Brekke, hvor det nederste er mellom 1 og 10 moh. Store deler av havna, og sørvestdelen av sentrum er bygget på landfyllinger i fjorden. Båthavna og fylkesvei 520, som ligger ved vestsiden av fjorden, er også fylt ut. Vest for sentrum går bebyggelsen oppover åskantene ved Fløgstad. Nord for byen sprer bebyggelsen seg oppover de to dalene Åbødalen og Austerheimsdalen.

Utdypende artikkel: Sauda kommune

Historie[rediger | rediger kilde]

Sauda var opprinnelig (som mange norske byer) et gammelt bondesamfunn, og byen vokste frem da industrialiseringa tok til på starten av 1900-tallet. Gruvedrift på 1800-tallet markerte en sped start for Sauda som noe mer enn et handelssenter for bønder, og havna vokste i takt med skipsanløp. Før den tid handlet skogbrukere med skotter i middelalderen, og på grunn av fossene som ender i fjordtarmen var det lukrativt å drive møller for treforedling.

I 1915 startet det amerikanske selskapet Union Carbide Corp. arbeidet med å etablere et smelteverk like ved sentrum, og denne fabrikken førte både direkte og indirekte til en enorm utvikling i området. Sauda ble med ett det stedet mennesker både fra Rogaland og resten av landet flyttet til for å skaffe seg arbeid. Det ble en tredobling i befolkningsmengden på få år, med befolkningstopp på 1960-tallet. Nyere industri og flere kraftutbyggingsprosjekt holdt liv i byen og sørget for mer utvikling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023.