Hopp til innhold

Saudasjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saudasjøen
LandNorges flagg Norge
FylkeRogaland
KommuneSauda
Postnummer4208
Høyde o.h.23 meter
Kart
Saudasjøen
59°38′00″N 6°19′00″Ø

Saudasjøen er et sted og et delområde i Sauda kommune i Rogaland. Stedet ligger 4 kilometer sørvest for Sauda sentrum. Stedet regnes inn under tettstedet Sauda med 4258 innbyggere. Saudasjøen oppsto som et strandsted tilknyttet gården Sauda. I dag består tettstedet av boligfelt og mekanisk industri. Under andre verdenskrig ble det bygget et stort aluminiumsanlegg på Nesøyra, men produksjonen ble flyttet til Årdal i 1947. Glassfabrikken Si-Glass holder til på Nesøyra. Omfattende industrihistorie.

Saudasjøen er mest kjent for kirkegården med russergraver fra den andre verdenskrig, Sauda Fjordhotel, og Sauda skisenter i Svandalen. Fylkesvei 520 går gjennom tettstedet nordover til Sauda og sørover mot E39.

Frem til starten av 1900-tallet fungerte Saudasjøen som sentrum i kommunen. Kjøpmenn slo seg til ved kaiområdet på det gamle strandstedet, og det var også en rekke hoteller og kafeer i området. Frem til 1989 lå også Sauda videregående skole i Saudasjøen.

Delområdet dekker grunnkretsene Svandal, Hustveit/Hangandvik, Veka/Fredheim, Saudasjøen, Risvoll/Nes og Fosstveit/Amdalsrød

Se også[rediger | rediger kilde]