Santa Maria dei Miracoli og Santa Maria in Montesanto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Santa Maria dei Miracoli og Santa Maria in Montesanto
Søsterkirkene Santa Maria in Montesanto (til venstre) og Santa Maria dei Miracoli, sett fra Piazza del Popolo
OmrådeRoma
Beliggenhet
Kart
Santa Maria dei Miracoli og Santa Maria in Montesanto
41°54′35″N 12°28′36″Ø

Santa Maria dei Miracoli og Santa Maria in Montesanto er to søsterkirker i Roma i Italia. De ligger ved plassen Piazza del Popolo og vender mot den nordlige porten i Aurelianusmuren. Kirkenes eksteriør er likeartet, men innvendig er forskjellene større.

Opprinnelsen for de to kirkene kan utledes til 1600-tallets restaurering av hovedinngangen til middelalderens og renessansens Roma fra Via Flaminia. Pave Alexander VII bestilte opprustningen av området hos arkitekt Carlo Rainaldi. I oppdraget inngikk to kirker og disse ble finansiert av kardinalen Girolamo Gastaldi (1616-1685). Hans våpenskjold finnes avbildet i begge kirkene.

Santa Maria in Montesanto[rediger | rediger kilde]

Santa Maria in Montesanto ble bygget på plassen til en eldre kirke med samme navn og som administreres av karmelittmunker. Navnet Montesanto, italiensk for hellige fjellet, sikter til Karmelberget i Israel. Byggingen av kirken begynte den 15. juli 1662 og ble avsluttet i 1675, selv om ytterligere påbygning ble utført i 1679. Opprinnelig arkitekt var Carlo Rainaldi, tegningene ble endret av Giovanni Lorenzo Bernini og ble etter hvert sluttført av Carlo Fontana. Helgenstatuene på utsiden anses å være formgitt av Bernini. Klokketårnet ble oppført på 1700-tallet.

Interiøret er elliptisk med en dodekagonal, tolvsidet, kuppel. Det første kapellet til venstre er helliggjort til helgenen Lucia, neste kapell er helliggjort til Santa Maria Maddalena dei Pazzi, en karmelittnonne som ble kanonisert av pave Klemens X i 1669. Det tredje kapellet kalt Cappella Montioni, ettersom det ble finansiert av familien Montioni.

I 1951 innførte monsignoren tradisjonen at i kirken holder en kunstnermesse. Hver søndag fra og med den siste søndagen i oktober til den 29. juni holdes en gudstjeneste hver søndag der en kunstner leser messen blandet med musikkinnslag. Mot slutten ber forsamlingen en særskilt bønn, Preghiera degli Artisti, for kunstnere.

Santa Maria dei Miracoli[rediger | rediger kilde]

Byggingen av Santa Maria dei Miracoli ble innledet 1675 og avsluttet i 1681. Et lite oratorium, Sant'Orsola, måtte gi plass til den nye kirken. Interiøret er sirkulært med en oktagonal, åttesidet, kuppel. Interiøret har en sirlig stukkatur utført av Berninis elev Antonio Raggi. Statuene av kardinalen Girolamo Gastaldi og hans bror, markien Benedetto Gastaldi, formgavs av Carlo Fontana, som også tegnet kuppelen. Bystene i bronse er utført av Girolamo Lucenti.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]