Klemens X

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klemens
Clement X.jpg
FødtEmilio Bonaventura Altieri
13. juli 1590[1][2][3]Rediger på Wikidata
Roma, Italia
Død22. juli 1676[1][2][3]Rediger på Wikidata (86 år)
Roma, Italia
Gravlagt PeterskirkenRediger på Wikidata
Søsken Giovanni Battista AltieriRediger på Wikidata
Utdannet ved La Sapienza, GregorianaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Diplomat, geistlig, katolsk prest (1624–)[4]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet KirkestatenRediger på Wikidata
DåpsnavnEmilio Bonaventura Altieri
Innsatt29. april 1670
SaligkåretIkke saligkåret
HelligkåretIkke helligkåret
FestdagIngen
ForgjengerKlemens IX
EtterfølgerInnocent XI

Klemens X eller Clemens X (opprinnelig Emilio Altieri; født 13. juli 1590 i Roma, død 22. juli 1676 samme sted), født Emilio Bonaventura Altieri, var pave fra 29. april 1670 til 22. juli 1676.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Emilio Altieri var tredje sønn av Lorenzo Altieri og hans andre hustru Vittoria, datter av Mario Delfini. En eldre bror, Giovanni Battista (1589–1654) var kardinal og hadde gjort tjeneste i Peterskirken i Vatikanet i ungdommen. Slekten Altieri var romersk adel fra 1400- til 1600-tallet da den døde ut på mannssiden; som pave lot Klemens imidlertid adoptere sin kvinnelige slektings make, og den grenen levde videre med navnet.

Altieri studerte ved jesuittenes Collegio Romano i Roma. Han tok doktorgrad i 1611 i rettsvitenskap, og trådte inn i kirkens tjeneste som Giambattista Pamfilis (senere Innocens X) advokat. Han virket i Sacra Romana Rota, og ble satt inn som apostolisk legat til Polen, og nuntius til Napoli.

Prest, biskop, kardinal[rediger | rediger kilde]

I 1624 ble han persteviet, i 1627 bispeviet. Pave Alexander VII utnevnte ham til sekretær for bispekongregasjonen, og av Klemens IX ble han utnevnt til superintendent over det pavelige skattkammer. Han virket som biskop helt til pave Klemens IX på sitt dødsleie utnevnte den ti år eldre Altieri til kardinal.

Pave[rediger | rediger kilde]

Etter en konklave som varte i nesten fem måneder, ble til slutt kardinalkollegiet enige om å velge den aldrende kardinal Altieri til pave, den 29. april 1670. Han tok pavenavnet Klemens X.

I praksis styrte kardinal Paoluzzi-Altieri hans pontifikat,[trenger referanse] som med Ludvig XIV begynte striden om regalieretten (retten til å under biskoppelige vakanser gi bort ledige prebender og få innkomstene av stiftene). Kardinal Paoluzzi-Altieri var farbror til den inngiftede slekting som paven adopterte.

Pave Klemens saligerklærte blant andre Johannes av korset og Pius V, og helligkåret Rosa av Lima med flere. Da Polen ble invadert av tyrkerne bistod Klemens de kristne økonomisk. Han dekorerte Ponte Sant'Angelo med ti englestatuer i marmor og lot anlegge to fontener ved Peterskirken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Clement, 8820046
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Klemens (Klemens X.), klemens-klemens-x
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Pope Clement X, w6cc1g23
  4. ^ alti

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Klemens IX
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Innocent XI