Sandnes videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 58°51′25,855″N 5°43′30,436″Ø

Sandnes videregående skole
Sandnes videregående skole.jpg
MottoSammen - fra elev til student
SkoletypeVideregående skole
Grunnlagt1896
FylkeRogaland
KommuneSandnes
AdresseJønningsheiveien 45
4316 Sandnes
RektorHelge Ledaal
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Sandnes videregående skole
58°51′26″N 5°43′30″Ø

Sandnes videregående skole er en offentlig videregående skole i Sandnes og hadde i 2019 ca. 1000 elever. Skolen er en studiespesialiserende skole. Den har fra høsten 2014 også undervist idrett, etter at idrettslinjen ved Gand videregående skole i samme by ble flyttet hit.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sandnes videregående skole ble bygd i 1896 etter et vedtak i Sandnes bystyre, da under navnet Sandnes Kommunale Høiere Almenskole.

Til å begynne med var skolen bare en ren middelskole, senere kalt realskole. De første gymnasklassene kom i 1959, og i 1971 ble Reformgymnaset til. Dette skjedde samtidig som skolen flyttet inn i en ny bygning på Stangeland. Skolen fikk sitt nåværende navn i 1975, da betegnelsen gymnas ble byttet ut med videregående skole.[1]

Fra og med høsten 2014 fikk skolen idrettsfag som utdanningsprogram. Dette skjedde samtidig med at skolen ble pusset opp, og fikk et nytt tilbygg. Innenfor idrettsfag har skolen toppidrett og breddeidrett. Av toppidretter tilbyr skolen svømming med SSLK, fotball med Sandnes Ulf, sykling med Sandnes Sykleklubb og BMX klubber. Skolen har også en rekke individuelle utøvere i flere idretter, som MX, friidrett, styrkeløft, kampsport, håndball og sjakk.

Fag[rediger | rediger kilde]

Skolen underviser i seks fremmedspråk: engelsk, tysk, fransk, spansk, latin og kinesisk.[2] Sandnes videregående skole er en av fem videregående skoler i Norge som underviser i latin. Skolen underviser også i realfagene fysikk, matematikk, kjemi og biologi. Det er også mulig å ta et forberedende kurs for ex.phil. som et tilvalgsfag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sandnes VGS - Om skolen». 10.06.2014. 
  2. ^ «Både kinesisk og latin på skolen», Sandnes videregående skole

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]