Skeisvang videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°25′22,418″N 5°16′17,598″Ø

Skeisvang videregående skole
MottoPer ardua ad astra
SkoletypeVideregående skole
Grunnlagt1880
FylkeRogaland
KommuneHaugesund
AdresseRogalandgata 197, 5518 Haugesund
EierRogaland Fylkeskommune
RektorKari Handeland
Klasser25
Elever711
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Skeisvang videregående skole
59°25′22″N 5°16′18″E

Skeisvang videregående skole er en videregående skole som ligger i Haugesund. Skolen har seks klasser (syv i 2015/2016) på Vg 1 i studiespesialiserende utdanningsprogram, seks klasser på videregående kurs 1 og seks klasser på videregående kurs 2 på studieretning for allmenne og økonomiske/ administrative fag. Studieretningene gir generell studiekompetanse til universiteter og høyskoler.

Skolen har også tre-årig studieretning for Musikk, dans og drama . Studieretning for musikk, dans og drama gir både spesiell kompetanse til musikkutdanning og generell studiekompetanse til universiteter og høyskoler. Skolen har to klasser på hvert trinn i musikk, dans og drama og de tilbyr fordypning i alle de tre disiplinene.

Skolen har om lag 80 ansatte (ansatte, ikke årsverk), hvorav over 60 er pedagoger. Skolen har 711 elever, alle ved studieforberedende linjer (studiespesialisering eller musikk, dans, drama). Blant Haugesunds fire fylkeskommunale videregående skoler, er Skeisvang den eneste rent studieforberedende.

Historie[rediger | rediger kilde]

1. mai 1880 fikk borgerskolen i Haugesund ved kongelig resolusjon rett til å avholde middelskoleeksamen med samme virkning som de offentlige skoler. Det første personalet bestod av rektor, to akademikere og fem andre som underviste. I begynnelsen kunne elevene velge mellom latinlinje og engelsklinje. Klasser og trinn kunne bli slått sammen hvis det var små kull. Den gangen kostet det penger å gå på skolen, fra 4,80 til 8,00 kroner, men det gikk an å få moderasjon for brødre. Ja, det var en gutteskole, men allerede i 1880 var det ei jente som gikk opp til eksamen som privatist. Det var denne muligheten jentene hadde. Sensorene var akademikere fra byen og egne ansatte. Fra 1885 av ble det brukt sensorer fra Stavanger.

I 1881 flyttet skolen inn i nytt bygg ved Byparken i Haugesund. I 1913 fikk ble skolen utvidet til også å omfatte gymnas, og et nytt murbygg ble oppført. Skolen skiftet navn fra Haugesund Middelskole til Haugesund Kommunale Høiere Almenskole. Allerede før andre verdenskrig begynte man å merke at skolebygningene ved byparken var i trangeste laget, men økonomiske forhold utsatte byggingen av et nytt skolebygg. I 1961 sto dagens skolebygg ferdig ved Skeisvatnet like utenfor sentrum. I 1965 overtok Rogaland fylkeskommune driften av skolen, og den skiftet navn til Haugesund Gymnas. I 1977 ble navnet endret til Skeisvang videregående skole i forbindelse med omleggingen av den videregående opplæringen.

Skolen var blant de aller første i landet som opprettet musikklinje på slutten av 70-tallet. I 1993 fikk musikklinja egen fløy, som er bygget i fortsettelsen av, og i samme stil som, hovedbygningen. I 2002 fikk skolen danselinje og i 2005 dramalinje. Elever på danselinja har egen dansesal i Djervhallen og i januar 2007 ble skolens nye Blackbox i Skeisvannsvegen innviet.

Kjente elever[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]