Santa Clara (Cuba)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Santa Clara

Flagg

Våpen

LandCubas flagg Cuba
Grunnlagt15. juli 1689
Postnummer50100
Areal514 km²
Befolkning247 436[1] (2020)
Bef.tetthet481,39 innb./km²
Høyde o.h.125 meter
Kart
Santa Clara
22°24′24″N 79°57′11″V

Santa Clara, beliggenhet

Santa Clara er den største byen i provinsen Villa Clara og ligger vel 30 mil øst for Havanna. Tidligere lå Santa Clara i provinsen Las Villas. Ved en ny provinsinndeling iverksatt pr. 1. januar 1977 ble Las Villas-provinsen integrert i provinsen Villa Clara.

Santa Clara var åsted for det siste store slaget i den cubanske revolusjonen i 1959. To gerilja-avdelinger angrep byen, den ene ledet av Che Guevara og den andre av Camilo Cienfuegos. Slaget begynte ved at Guevaras avdeling erobret militærgarnisonen ved Fomento sørøst for Santa Clara. Der tok de i bruk en bulldoser, ødela jernbaneskinnene og sporet av et tog med soldater og forsyninger som Batista hadde sendt for å unnsette sine tropper i Santa Clara. Dermed var Batistas forsyningslinjer kuttet. Samtidig som dette skjedde, erobret Cienfuegos' avdeling militærgarnisonen ved Yaguajay øst for Santa Clara.

Che Guevara's Monument and Mausoleum

Den 31. desember 1958 samlet Guevaras og Cienfuegos' avdelinger seg, og sammen med andre revolusjonære (som ble ledet av William Alexander Morgan) angrep de Santa Clara. Kampene ble temmelig kaotiske. Batistas soldater var demoraliserte. Noen ytte motstand, andre overga seg uten å løsne skudd mens andre igjen sluttet seg til de revolusjonære. I løpet av ettermiddagen ble Santa Clara erobret. I ettertid er dette slaget beskrevet som det mest avgjørende i den cubanske revolusjonen. Årsaken er at Batista rømte fra Cuba bare 12 timer etter at Santa Clara hadde falt. På torget ligger hotell "Santa Clara Libre" som fortsatt har kulehull i fasaden.

I Santa Clara ligger gravmonumentet som rommer levningene etter Che Guevara og 16 andre geriljasoldater som ble drept i 1967 i Bolivia. Heriblant Haydée Tamara Bunke Bider. Che ble stedt til hvile i Santa Clara med fulle militære æresbevisninger 17. oktober 1997 etter at levningene hans var blitt returnert til Cuba fra Bolivia. Noe senere ankom levningene til andre falne fra Bolivia.

Under gravmonumentet ligger et museum som er dedikert til Che Guevaras liv. I 2004 besøkte 205.832 personer – herunder 127.597 utlendinger – gravmonumentet og museet.

Andre trekk ved Santa Clara[rediger | rediger kilde]

Parque Vidal (Vidal Park) i Santa Clara er trolig et av Cubas mest tradisjonelle sjekkesteder. Om ettermiddagene samles folk (især single) i parken. Etter tradisjonen skal man spasere rundt og rundt. Kvinnene går rundt den indre delen av parken og mennene rundt den ytre delen. På søndagene stiller også musikere opp i parken og akkompagnerer "svermerne" med tradisjonelle cubanske kjærlighetssanger og smektende gitar- improvisasjoner.

Santa Clara er vertsby for Universidad Central de las Villas (Universitetet i Las Villas) som tilbyr utdanning opp til master-nivå på mange ulike felt, herunder innenfor ingeniør- og veterinærfag.

Hver julaften foregår det en av Cubas største og mest spektakulære fiestas i Remedios som ligger noen få kilometer unna.