Cienfuegos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cienfuegos
Perry cienfuegos.jpg

Våpen

LandCuba Cuba
Grunnlagt22. april 1819
Postnummer55100–55500
Retningsnummer43
Areal333 000 000 kvadratmeter
Befolkning164 924 (2012)
Bef.tetthet0 innb./kvadratmeter
Høyde o.h.25 meter

Cienfuegos
22°08′44″N 80°26′11″V

22°08′54.4″N, 80°25′51.3″W

Cienfuegos er en havneby på sørkysten av Cuba. Den ble grunnlagt i 1819, ligger 250 km. sør for Havanna, har rundt 150 000 innbyggere og er provinshovedstaden i provinsen Cienfuegos. Byen regnes som en av Cubas vakreste med sine mange praktbygninger i spansk kolonistil. Smijernarbeidet på noen bygninger er blant det beste innen spansk smijernstradisjon, og det sier ikke så rent lite. I 2005 ble en stor del av byen fredet av UNESCO og ble erklært for å være det beste eksemplet på tidlig spansk byggeskikk og byplanlegging i den nye verden.[1]

På Cuba kalles byen gjerne «Sydens Perle» (Perla del Sur) eller «Havets By» (Ciudad del Mar). Oversatt til norsk betyr Cienfuegos de «hundre flammer». Dette grunnet alle smijernsdekorasjonene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jagua-festningen, bygd i 1745

Da spanjolene kom til området tidlig i det 16. århundre kalte de området Cacicazgo de Jagua (Jaguas maktområde), trolig oppkalt etter indianerne som bodde der. De gode havneforholdene, logistiske behov i forbindelse med plyndringen av Aztekerne i Mexico samt behovet for å beskytte gullfrakten tilbake til Spania mot sjørøvere, gjorde at spanjolene i 1745 bygget festningen Castillo de Nuestra Señora de los Angeles de Jagua.

I 1819 var det vokst fram en landsby ved festningen, i hovedsak befolket av franske innvandrere fra Louisiana og Frankrike. Landsbyen ble kalt Fernardina de Jagua, oppkalt etter den spanske kongen Ferdinand VII [1]. I 1829 hadde landsbyen utviklet seg til en småby og i 1880 fikk den bystatus. Byen endret da navn til Cienfuegos, oppkalt etter en spansk general og guvernør på Cuba.

I nyere historie spilte Cienfuegos en rolle i oppstanden mot diktatoren og presidenten Fulgencio Batista. Den 5. september 1957 gikk en gruppe yngre marineoffiserer til væpnet opprør mot Batista. Opprøret ble knust og de gjenlevende flyktet opp i Escambray-fjellene i Las Villas der de i september 1958 sluttet seg til styrkene til Che Guevara og Camilo Cienfuegos.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Tilnavnet «Havets By» tilsier at Cienfuegos står sterkt innenfor fiske og fiskeforedling. Varmtvannsreker, languster (hummer) og et variert antall fiskesorter bringes i land og foredles ved industribedrifter der hygiene og renhold står i høysetet. Her slipper man ikke inn i produksjonslokalene uten desinfiserte sko, hvit frakk og hodeplagg. Som en av Cubas viktigste havnebyer, står byen også sentralt i skipstrafikk, bunkring, handel og eksport av særlig sukker, kaffe og tobakk. Turismen er relativt godt utviklet og byens hoteller står på ingen måte tilbake for hotellene i Havanna når det gjelder standard og service.

I likhet med Havanna og Santiago de Cuba har Cienfuegos mange dyktige kunstnere, og så vel billedkunst som skulpturell treskjæring synes å ha et godt miljø. I musikklivet har byen utmerket seg ved Benny Moré som er en av Cubas fremste musikere og komponister.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]