Hopp til innhold

Cienfuegos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cienfuegos

Våpen

LandCubas flagg Cuba
Grunnlagt22. april 1819
Postnummer55100–55500
Retningsnummer43
Areal333 000 000 kvadratmeter
Befolkning164 924 (2012)
Bef.tetthet0 innb./kvadratmeter
Høyde o.h.25 meter
Kart
Cienfuegos
22°08′44″N 80°26′11″V

22°08′54.4″N, 80°25′51.3″W

Cienfuegos er en havneby på sørkysten av Cuba. Den ble grunnlagt i 1819, ligger 250 km. sør for Havanna, har rundt 150 000 innbyggere og er provinshovedstaden i provinsen Cienfuegos. Byen regnes som en av Cubas vakreste med sine mange praktbygninger i spansk kolonistil. Smijernarbeidet på noen bygninger er blant det beste innen spansk smijernstradisjon, og det sier ikke så rent lite. I 2005 ble en stor del av byen fredet av UNESCO og ble erklært for å være det beste eksemplet på tidlig spansk byggeskikk og byplanlegging i den nye verden.[1]

På Cuba kalles byen gjerne «Sydens Perle» (Perla del Sur) eller «Havets By» (Ciudad del Mar). Oversatt til norsk betyr Cienfuegos de «hundre flammer». Dette grunnet alle smijernsdekorasjonene.

Jagua-festningen, bygd i 1745

Da spanjolene kom til området tidlig i det 16. århundre kalte de området Cacicazgo de Jagua (Jaguas maktområde), trolig oppkalt etter indianerne som bodde der. De gode havneforholdene, logistiske behov i forbindelse med plyndringen av Aztekerne i Mexico samt behovet for å beskytte gullfrakten tilbake til Spania mot sjørøvere, gjorde at spanjolene i 1745 bygget festningen Castillo de Nuestra Señora de los Angeles de Jagua.

I 1819 var det vokst fram en landsby ved festningen, i hovedsak befolket av franske innvandrere fra Louisiana og Frankrike. Landsbyen ble kalt Fernardina de Jagua, oppkalt etter den spanske kongen Ferdinand VII [1]. I 1829 hadde landsbyen utviklet seg til en småby og i 1880 fikk den bystatus. Byen endret da navn til Cienfuegos, oppkalt etter en spansk general og guvernør på Cuba.

I nyere historie spilte Cienfuegos en rolle i oppstanden mot diktatoren og presidenten Fulgencio Batista. Den 5. september 1957 gikk en gruppe yngre marineoffiserer til væpnet opprør mot Batista. Opprøret ble knust og de gjenlevende flyktet opp i Escambray-fjellene i Las Villas der de i september 1958 sluttet seg til styrkene til Che Guevara og Camilo Cienfuegos.

Næringsliv

[rediger | rediger kilde]

Tilnavnet «Havets By» tilsier at Cienfuegos står sterkt innenfor fiske og fiskeforedling. Varmtvannsreker, languster (hummer) og et variert antall fiskesorter bringes i land og foredles ved industribedrifter der hygiene og renhold står i høysetet. Her slipper man ikke inn i produksjonslokalene uten desinfiserte sko, hvit frakk og hodeplagg. Som en av Cubas viktigste havnebyer, står byen også sentralt i skipstrafikk, bunkring, handel og eksport av særlig sukker, kaffe og tobakk. Turismen er relativt godt utviklet og byens hoteller står på ingen måte tilbake for hotellene i Havanna når det gjelder standard og service.

I likhet med Havanna og Santiago de Cuba har Cienfuegos mange dyktige kunstnere, og så vel billedkunst som skulpturell treskjæring synes å ha et godt miljø. I musikklivet har byen utmerket seg ved Benny Moré som er en av Cubas fremste musikere og komponister.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]