Salford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Salford
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: City of Salford
Admin. grevskap: Stor-Manchester
Seremon. grevskap: Stor-Manchester
Status By (town)
Befolkning 72 750 (2001)

Salford er en by i det nordvestlige England. Den utgjør kjernen i det urbane distriktet City of Salford i grevskapet Stor-Manchester. Byen ligger vest for Manchester, skilt fra storbyen av elven Irwell, og regnes som en av Manchesters forsteder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Salford kommer fra angelsaksisk seahlford, «overgangssted med piletrær», en referanse til piletrærne som vokser langs bredden av Irwell og et gammel overgangssted der byen ligger. Byens våpen reflekterer dette, med tre buede blå linjer, som representerer overgangsstedet i elven, omkranset av blader fra piletrær.

Det middelalderske sentrum lå ved elven, på motsatt bredd av Manchester. Under den industrielle revolusjon vokste byen, og var et av de første industrielle sentra i landet. I viktoriansk tid ble sentrum flyttet, og etterhvert som Manchester ble en stadig større og viktigere by mistet Salford sin betydning.

I 1960- og 1970-årene ble mye av byen fornyet, med betongblokker som erstattet de tradisjonelle terrassehusene. I de siste årene av det 20. århundre begynte man å endre dette tilbake, men blokkene er fortsatt et markant innslag i byen.

Kultur og idrett[rediger | rediger kilde]

Salford er en av de få større byene i Storbritannia som ikke har sitt eget profesjonelle fotballag. Det nærmeste laget er Manchester United FC, og de fleste støtter dette laget, men mange er også fans av Manchester City FC. Fotballbanen Old Trafford ligger også i Salford.

Ryan Giggs, Nicky Butt, Phil Neville, Paul Scholes og Gary Neville har kjøpt fotballklubben Salford City FC og planlegger å avansere til nivå to i ligasystemet. De har også planer om å døpe klubben Salford 92. Navnet stammer fra Manchester Uniteds berømte «Class of 92», ungdomslaget som besto av blant andre de nye eierne samt David Beckham. Nevnte Scholes er tiltenkt rollen som manager for klubben når de kommer seg høyere opp i divisjonssystemet.[1]

Det katolske Salford bispedømme har sete i byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Giggs, Neville, Scholes og Butt kjøper egen fotballklubb», Dagbladet 27. mars 2014


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Salford – bilder, video eller lyd