Hopp til innhold

Salford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Salford
Utsyn mot urbane Salford
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCity of Salford
Admin. grevskapStor-Manchester
Seremon. grevskapStor-Manchester
StatusBy (town)
Ligger vedIrwell
Retningsnummer0161
Areal20,97 km²
Befolkning103 886 (2011)
Bef.tetthet4 954,03 innb./km²
Høyde o.h.46 meter
Kart
Salford
53°28′58″N 2°17′35″V

Salford er en by i det nordvestlige England som ligger i hjertet av det urbane distriktet City of Salford i grevskapet Stor-Manchester. Byen ligger vest for byen Manchester, skilt fra storbyen av elven Irwell som utgjør en grense i øst, og Salford regnes som en av Manchesters forsteder. Salford ligger på en meander langs elven Irwell og dens kretser Broughton og Kersal er på den andre siden av elven. Sammen med dens nabobyer i vest utgjør Salford det lokal myndighetsdistriktet City of Salford, som administreres fra Swinton. Salford har bybefolkning på 103 886 per 2011,[1] mens det større distriktet City of Salford har en befolkning på 234 487 ved folketellingen i 2011, beregnet til 242 040 for 2014.[2][3]

Historisk i Lancashire, Salfords eldste historie er markert ved dens status som kongelig caput (latin for bokstavelig «hode»),[4] hovedbosetning i angelsaksiske England, og ble rettslig sete for middelalderens hundred Salfordshire som byen har gitt sitt navn til. Den ble gitt charter av Ranulf de Blondeville, 6. jarl av Chester, en gang rundt 1230, noe som gjorde Salford til en fri borough. I løpet av den eldste historien var Salford av større kulturell og kommersiell betydning enn nabobyen Manchester,[5] skjønt de mest samtidige kildene er samstemte at siden den industrielle revolusjonen på slutten av 1700-tallet og tidlig på 1800-tallet har posisjonen byene imellom var omvendt.[6]

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Salford kommer fra angelsaksisk seahlford, «vadested med piletrær», en referanse til piletrærne som vokser langs bredden av Irwell og et gammel overgangssted over elven der byen nå ligger. Byens våpenskjold reflekterer dette, med tre buede blå linjer, som representerer overgangsstedet i elven, omkranset av blader fra piletrær.

Det middelalderske sentrum lå ved elven, på motsatt bredd av Manchester. Under den industrielle revolusjon vokste byen, og var et av de første industrielle sentra i landet. I viktoriansk tid ble sentrum flyttet, og etterhvert som Manchester ble en stadig større og viktigere by mistet Salford sin betydning.

I 1960- og 1970-tallet ble mye av byen fornyet, med betongblokker som erstattet de tradisjonelle terrassehusene. I de siste årene 1900-tallet begynte man å endre dette tilbake, men blokkene er fortsatt et markant innslag i byen.

Kultur og idrett[rediger | rediger kilde]

Etablert i 1967, Universitetet i Salford er et av fire universiteter i Stor-Manchester. Det er omtrentlig 19 000 studenter.

Salford er en av de få større byene i Storbritannia som ikke har sitt eget profesjonelle fotballag. Det nærmeste laget er Manchester United FC, og de fleste støtter dette laget, men mange er også fans av Manchester City FC. Fotballbanen Old Trafford ligger også i Salford.

Ryan Giggs, Nicky Butt, Phil Neville, Paul Scholes og Gary Neville har kjøpt fotballklubben Salford City FC og planlegger å avansere til nivå to i ligasystemet. De har også planer om å døpe klubben Salford 92. Navnet stammer fra Manchester Uniteds berømte «Class of 92», ungdomslaget som besto av blant andre de nye eierne samt David Beckham. Nevnte Scholes er tiltenkt rollen som manager for klubben når de kommer seg høyere opp i divisjonssystemet.[7]

Det katolske Salford bispedømme har sete i byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «United Kingdom: Countries and Major Cities», City Population. Se tabell
  2. ^ «Salford (Metropolitan Borough, Greater Manchester)», City Population
  3. ^ «Census 2011» Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine., Salford City Council
  4. ^ «caput (n.)», Online Etymology Dictionary. Det har blitt avledet til en rekke engelske ord som capital (hovedstad), captain (kaptein), etc.
  5. ^ Frangopulo, N. J. (1977): Tradition in Action: The Historical Evolution of the Greater Manchester County, Wakefield: EP Publishing, ISBN 0-7158-1203-3, s. 135–138.
  6. ^ Engels, Fredrich ([1845] 1958): The Condition of the Working Class in England in 1844, Stanford: Stanford University Press, ISBN 978-0-8047-0633-9, s. 74
  7. ^ «Giggs, Neville, Scholes og Butt kjøper egen fotballklubb», Dagbladet 27. mars 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Salford hos Wikivoyage