Sahra Wagenknecht

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sahra Wagenknecht

Sahra Wagenknecht (født 16. juli 1969 i Jena) er en tysk politiker og publisist. Hun tilhører partiet Die Linke og er en av partiets viseledere. Fra oktober 2009 er hun representant i Forbundsdagen, valgt inn fra Nordrhein-Westfalen. Hun er der talskvinne i samfunnsøkonomiske spørsmål. I perioden juli 2004 – juli 2009 var hun medlem av Europaparlamentet.

I die Linke tilhørte hun den partiinterne «kommunistiske plattformen». Hun har blitt stemplet av noen som venstreekstremist og overvåket av Verfassungsschutz.

Hun var medlem av SED før murens fall og siden PDS, som var en av forløperne for Die Linke. Hun ble kjent for sin ytring om at Berlinmuren var et «nødvendig onde» i 1992, men har senere presisert og modifisert sine utsagn.

Sahra Wagenknecht har utgitt en rekke artikler om økonomiske spørsmål innenfor den vestlige økonomi. Om den internasjonale finanskrisen kom boken «Wahnsinn mit Methode. Finanzcrash und Weltwirtschaft» (2008). Boken «Freiheit statt Kapitalismus» (2011) analyserer spesielt hvordan statlig gjeldskrise er oppstått og peker ut løsningsmodeller innenfor vestlig økonomi hvor et sosialistisk perspektiv forenes med personlig initiativ, kreativitet og ansvar.

Sahra Wagenknecht markerer seg særlig som en skarp kritiker av nyliberalisme, privatisering og den sosiale nød og fattigdom som er kommet i kjølvannet av det.

Liv[rediger | rediger kilde]

Sahra Wagenknecht har tysk mor og iransk far. Hun var fra 1997 til 2013 gift med Ralph T. Niemeyer. Den tyske politikeren Oskar Lafontaine kunngjorde 12. november 2011 at han og Sahra Wagenknecht hadde et forhold.[1]. Lafontaine og Wagenknecht giftet seg 22. desember 2014.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Sahra Wagenknecht – bilder, video eller lyd