Verfassungsschutz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Verfassungsschutz
BfV
Bfvwappen.svg
Bundesamt fuer Verfassungsschutz.jpg
TypeBundesamt, sikkerhetstjeneste[1]
Etablert7. november 1950
Opphørtingen
LederThomas Haldenwang
HovedkontorKöln, Köln
UnderlagtTysklands innenriksdepartement
Ansatte2 750 (2012)
JurisdiksjonTyskland
Nettsidehttps://www.verfassungsschutz.de/
Berlin

Verfassungsschutz (forfatningsbeskyttelse) betegner Tysklands føderale og statlige sikkerhetstjenester for innenriks politisk overvåkning. På grunn av landets føderale struktur, består Verfassungsschutz av både et føderalt byrå (Bundesamt für Verfassungsschutz) og i stor grad uavhengige enkeltbyråer (kalt Landesämter für Verfassungsschutz) i hver enkelt delstat.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Den viktigste oppgave som tilligger Verfassungsschutz er å overvåke organisasjoner som betraktes som en trussel mot den «frihetlig-demokratiske grunnordning». Den direkte foranledning for opprettelsen av tjenestene var den kalde krigens kommunistiske trussel.

Selv om Verfassungsschutz bruker alle typer overvåkningsteknologi og infiltrasjon, baserer den for det meste sin informasjon på publikasjoner fra organisasjonene som observeres. Informasjonen samles i årlige rapporter, kalt Verfassungsschutzberichten, som er tilgjengelig for allmennheten; trolig gis det også mer detaljerte og hemmelige rapporter til regjeringen.

Verfassungsschutz har ingen politimyndighet; når de får informasjon er de avhengig av politiet eller statsadvokatene for å forfølge straffbare forhold.

Det er den til enhver tid sittende regjering (føderalt, eller i den enkelte delstat) som avgjør hvilke organisasjoner som skal overvåkes. Dette fører til at partiet Die Linke overvåkes kun i delstatene hvor partiet CDU regjerer.

Organisasjonene Verfassungsschutz overvåker faller i fire hovedgrupper:

  • Venstreekstremister
  • Høyreekstremister (inkludert partiet NPD)
  • Utenlandske ekstremistorganisasjoner i Tyskland (hovedsakelig muslimske ekstremister)
  • Scientologi (ansett av tyske myndigheter som en autoritær, antidemokratisk kommersiell organisasjon, og ikke som en religion)

Noen av Verfassungsschutz-byråene har også andre oppgaver, som beskyttelse av regjeringsrelatert informasjon, overvåkning av utenlandske hemmelige tjenester, og av organisert kriminalitet.

Presidenter[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tratado sobre la seguridad pública (spansk). Editorial Policial. ISBN 950-9071-51-X. Wikidata Q100775579.