Freie Deutsche Jugend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Freie Deutsche Jugend
Freie Deutsche Jugend.svg
Stiftet7. mars 1946[1]
LandØst-Tyskland
HovedkontorKarl Liebknecht-huset
Medlem avVerdenssambandet av Demokratisk Ungdom (1948–)[2], International Union of StudentsRediger på Wikidata
IdeologiMarxisme-leninisme
Flagg
Flagge der Freie Deutsche Jugend.svg
Nettstedhttps://www.fdj.de/ (tysk)

Fra «Det 12. parlament» for Freie Deutsche Jugend (FJD),den østtyske ungsosialistbevegelsen, i Øst-Berlin i mai 1985. FDJ-medlemmene bar blå uniformsskjorte.
Østtysk frimerke dekorert med FDJs blå fane og solemblem i anledning organisasjonens 40-årsjubileum 1986
Ungdommer fra FDJ arbeider med jordforbedring av myrområder i Bad Salzungen mai 1959.
Erich Honecker, generalsekretær i kommunistpartiet SED og statsleder i DDR, ønskes til lykke med valgseieren av en 19-årig «tekstiltekniker» fra FDJ i oktober 1976. Honecker var selv leder for FDJ 1946-1955.

Freie Deutsche Jugend (tysk for «fri tysk ungdom»), forkortet FDJ, var en kommunistisk masseorganisasjon for ungdom i det tidligere Øst-Tyskland (DDR). Organisasjonens formål var å oppdra tysk ungdom til marxist-leninisme. Den tilhørte den «nasjonale fronten» og var representert i Volkskammer, landets parlament. FDJ ble opprinnelig grunnlagt i 1936 og forsvant praktisk talt helt ved gjenforeningen av Tyskland i 1990.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Fra gjenopprettelsen av det kommunistiske Freie Deutsche Jugend i Friedrichstadt-Palast i Øst-Berlin i november 1947. Emblemet bak har initialene FDJ og en oppgående sol i gult og blått.

Freie Deutsche Jugend ble grunnlagt i 1936 som en tysk revolusjonær ungdomsbevegelse. Den var opprinnelig en del av den militante antifascistiske bevegelsen og opererte fra hovedkvarter i Paris, Praha og senere London. Etter annen verdenskrig ble den grunnlagt i både Forbundsrepublikken Tyskland (Vest-Tyskland) og i DDR (Øst-Tyskland). I DDR ble den en masseorganisasjon som ungdom nærmest automatisk ble medlem av etter å ha tilhørt ungpionerbevegelsen Thälmann-pionerene, en tilsvarende organisasjon for barn. FDJ ble dermed en del av det kommunistiske DDR-regimets maktapparat. Organisasjonen ble forbudt i Vest-Tyskland i 1951 etter anklager om høyforræderi fordi organisasjonen gjennomførte en underskriftskampanje mot tysk gjenopprustning. I 1952 ble Phillip Müller, et av medlemmene av den da forbudte organisasjonen, skutt av vesttyske soldater under en ulovlig fredsdemonstrasjon og mange andre medlemmer ble fengslet, og, som de første siden krigens slutt, dømt til langvarige tukthus-straffer.

Etter gjenforeningen i 1990 forsvant omtrent alle organisasjonens medlemmer i det tidligere DDR. Selv om den formelt sett fremdeles er forbudt i Tyskland, har den et kontor som den deler med det tidligere kommunistpartiet PDS i Berlin og forsøker ikke å skjule sin (dog minimale) aktivitet. Den er imidlertid ikke offisielt anerkjent som ungdomsorganisasjon, da den fra et juridisk synspunkt ikke eksisterer.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Den østtyske ungsosialistbevegelsens mest kjente leder var Erich Honecker, seinere generalsekretær i det østtyske kommunistpartiet SED og statsleder i DDR. Han ledet FDJ fra 1946 til 1955. Også Egon Krenz, som også seinere ble partisjef og formann i Øst-Tysklands statsråd i 1989, hadde en lederfortid i FDJ, der han styrte fra 1974 til 1983.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 2010884-9, besøkt 22. mars 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.fdj.de[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]