Die Linkspartei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Die Linkspartei
LandTyskland
Offisielt navnSozialistische Einheitspartei Deutschlands – Partei des Demokratischen Sozialismus (SED-PDS) (PDS)
Leder(e)Lothar Bisky (2003–2007), Gabriele Zimmer (2000–2003), Lothar Bisky (1993–2000), Gregor Gysi (1990–1993)
Grunnlagt16. desember 1989
Nedlagt16. juni 2007
ErstatterSozialistische Einheitspartei Deutschlands
Etterfulgt avDie Linke
HovedkvarterKarl Liebknecht-huset
Antall medlemmer280 882 (31. desember 1990)[1]
IdeologiDemokratisk sosialisme
Farge     rødt

Lothar Bisky var leder i Die Linkspartei

Die Linkspartei (Venstrepartiet), enkelte steder også kalt Die Linkspartei.PDS (kort Die Linke.PDS) var et politisk parti i Tyskland. Partiet gikk 16. juni 2007 inn i det nye tyske venstrepartiet Die Linke.

Die Linkspartei ble opprettet foran valget i 2005 da det tidligere Partei des Demokratischen Sozialismus, som før 1990 het Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, tok et nytt navn som del av valgsamarbeidet med WASG.

Årsaken til det nye navnet var at det var uakseptabelt for de sosialdemokratiske utbryterne i WASG å stille til valg for PDS, arvtageren etter det totalitære kommunistpartiet som styrte DDR diktatorisk. Det var lenge strid om det nye partinavnet, PDS ønsket å beholde «sosialisme» i navnet, mens WASG avviste dette, da «sosialisme» har en svært dårlig klang i Tyskland, ikke minst i vest, og partiet fryktet at PDS hadde så mange lik i lasten fra DDR-tiden at det ville skade dem i valgkampen. Til slutt ble man enige om et kompromiss, som innebar at det tidligere PDS kunne legge til «PDS» etter det nye partinavnet, mens man i felles sammenhenger bare bruker «Die Linkspartei».

Die Linkspartei ble overvåket av Bundesamt für Verfassungsschutz, nevnt i Verfassungsschutzbericht og klassifisert som venstreekstremt.

Partiet ble ledet av Lothar Bisky.

Partiet satt i delstatsregjeringene i Mecklenburg-Vorpommern og Berlin. Ved forbundsdagsvalget i 2005 fikk partiet 8,7 prosent av stemmene, og var dermed representert med 54 delegater i Forbundsdagen. Gregor Gysi og Oskar Lafontaine er parlamentariske ledere.

Die Linkspartei var og Die Linke er i dag det eneste partiet i Forbundsdagen som går imot de andre partienes arbeid for reform av den tyske velferdsstaten, særlig reformen "Hartz IV".

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]