Kiritimati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For artikkelen om «Christmas Island» i Indiahavet, se Christmasøya.
Kiritimati

Kiritimati (også kalt Christmas Island, «Juleøya») er ei øy i Polynesia og tilhører staten Kiribati i Stillehavet. Den ligger i øygruppa Linjeøyene, rundt 3 250 km nordvest for Kiribatis hovedøy Tarawa og 2 150 km sør for Hawaii. Navnet Kiritimati er Christmas uttalt på det lokale språket kiribatisk.

Kiritimati er verdens største korallatoll og Kiribatis største øy, med et landareal på 322 km². Øya er 44 km lang og 39 km bred. Det høyeste punktet er Joe's Hill på 12 meter over havet.

Ved folketellingen i 2015 var det 6 447 innbyggere på Kiritimati,[1] fordelt på fire byer: Hovedbyen London, Banana, Poland og Tabwakea. Ved Banana ligger Kiritimatis lufthavn Cassidy International Airport (IATA-flyplasskode: CXI).

Øya ble oppdaget av kaptein James Cook på julaften, 24. desember 1777, og herfra fikk den sitt opprinnelige navn.

USA gjorde krav på øya i 1856. Den ble imidlertid annektert av Storbritannia i 1889, og ble en del av kolonien Gilbert- og Elliceøyene i 1919. Kiritimati ble i 1979 innlemmet i den nyopprettede staten Kiribati.

Den 15. mai 1957 utførte Storbritannia sin første prøvesprengning av en hydrogenbombe lengst sørøst på øya. Både Storbritannia og USA gjennomførte senere flere prøvesprengninger på eller nær øya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 2015 Population and Housing Census. Preliminary Report, National Statistics Office, 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]