Roseanna (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roseanna
Forfatter(e)Sjöwall & Wahlöö
SpråkSvensk, japansk
SjangerPolitikrim, detektiv-krim
Utgitt1965
Originalutgave1965
Norsk utgave1967
2006
ForlagGyldendal (NOR, 1967)
Piratforlaget (NOR, 2006)
Piratförlaget (SE)
Oversetter(e)Bodil Engen
Sider232
ISBN 4-04-252004-9

Roseanna (1965) er en roman av Sjöwall & Wahlöö i deres detektivserie om Martin Beck og hans team. Boken er den første i serien Roman om en forbrytelse (Roman om ett brott).

Sammendrag av handlingen[rediger | rediger kilde]

En ung kvinne er funnet død i en kanal; naken, mishandlet og myrdet. Saken er nesten fullstendig kald med engang fordi ingen klarer å identifisere henne og det er ikke klart hvor eller av hvem hun er myrdet. Men plutselig har etterforskerne hellet med seg; gjennom Interpol blir hennes identitet konstatert. Offerets navn er Roseanna McGraw, en turist som tok en båttur gjennom regionen hvor hun ble myrdet. En veldig grundig etterforskning følger for å bestemme hvem som var med henne på båten.

Karakterer og deres utvikling[rediger | rediger kilde]

Dette er boken hvor Martin Beck, Lennart Kollberg og Fredrik Melander blir introdusert. Seinere i romanen dukker Åke Stenström opp for første gang med sine vanlige gjøremål.

Mindre karakterer som også dukker opp i seinere romaner er detektiv Åhlberg fra Motala-politiet, og detektiv Sonja Hansson fra Stockholm-politiet. Leseren blir også introdusert for Becks kone, sønn og datter.

Filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

Romanen er filmatisert to ganger: