Mannen på balkongen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mannen på balkongen
Generell informasjon
GenreKriminalfilm, romanfilmatisering
Utgivelsesår1993
NasjonalitetSverige, Tyskland
Lengde91 min.[1]
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiDaniel Alfredson Rediger dette på Wikidata
ManusJonas Cornell, Daniel Alfredson, Beate Langmaack[2] Rediger dette på Wikidata
Basert på
MusikkStefan Nilsson Rediger dette på Wikidata
FotoPeter Mokrosiński Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeGösta Ekman d.y., Kjell Bergqvist, Rolf Lassgård, Niklas Hjulström, Jonas Falk, Bernt Ström, Ulf Friberg, Ing-Marie Carlsson, Carl-Magnus Dellow, Monica Nielsen, Tova Magnusson, Udo Schenk, Maj Sjöwall,[2] Michael Kausch,[2] Mats Arehn[2] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1993
Eksterne lenker

Mannen på balkongen er en svensk/tysk film fra 1993, regissert av Daniel Alfredson. Alfredson skrev også filmmanuset sammen med Jonas Cornell, etter forelegg fra Sjöwall & Wahlöös romaner om politimannen Martin Beck. Dette er den fjerde filmen med Gösta Ekman som Martin Beck og Rolf Lassgård som Gunvald Larsson, og hadde sin kinopremiere 26. november i 1993.

Handling[rediger | rediger kilde]

En seriemorder holder Stockholm i et jerngrep. Små jenter blir angrepet, voldtatt og brutalt myrdet i Stockholm parker. Detektivkommissær Martin Beck og teamet hans famler i mørket med to drapsofre uten nærhet til den mistenkte. Du har to vitner; en tre år gammel gutt som snakket med gjerningsmannen og en røver som ikke viker unna å misbruke gamle kvinner for å lykkes med forbrytelsene. Politiet innser at denne raneren begikk et av ranene hans på samme tid som voldtektsmannen var til stede. Politiets eneste spor etter en psykisk syk jentemorder er en farlig røver som foreløpig ikke vet noe om.

Utgaver av filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er en av flere svensk / tyske samproduksjoner om Martin Beck som politibetjent. Andre filmer er Roseanna (1993), Brannbilen som forsvant, Polis polis potatismos, Politimorderen og Stockholm Marathon.

Ifølge mange kritikere og fans er Mannen på balkongen Gösta Ekmans absolutt beste forestilling som Martin Beck.[trenger referanse] Filmen ble tildelt en Guldbagge for beste manus (Jonas Cornell og Daniel Alfredson) på Guldbagge-utdelingen i 1994. Daniel Alfredson ble også nominert til beste regissør, og filmen ble nominert til beste film (Hans Lönnerheden) og beste foto (Peter Mokrosinski). [4]

Mannen på balkongen på DVD[rediger | rediger kilde]

Etter at originalversjonen var blitt gitt ut på DVD, besluttet SF seg i 2005 å gi ut alle Beck-filmene med Gösta Ekman samlet i en -DVD-boks som het BECK x 6. Filmene i boksen var blitt restaurert. Denne boksen ble utgitt 9. november 2005. Disse seks filmene var med i DVD-boksen BECK x 6:

Filmene har senere kommet ut på nye DVD-er.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]