Brannbilen som forsvant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brannbilen som forsvant
orig. Brandbilen som försvann
Forfatter(e)Sjöwall & Wahlöö
SpråkSvensk
SjangerKriminalromaner
Utgitt2006
ForlagPiratforlaget (NOR)
Piratförlaget (SE)
Oversetter(e)Bodil Engen
Sider250
ISBN 978-4-04-252003-0

Brannbilen som forvant (1969) er en roman av forfatterparet Sjöwall & Wahlöö i deres krimserie om Martin Beck og hans team. (Den originale svenske tittelen: Brandbilen som försvann.) Boken er den femte i serien Roman om en forbrytelse (Roman om ett brott).

Handling[rediger | rediger kilde]

Gunvald Larsson og en konstabel overvåker et hus som plutselig blir et flammehav. Mens Larsson forsøker å redde de overlevende, løper den andre politimannen til en telefonboks for å tilkalle brannvesenet.

Melander finner ut etter en nitid etterforskning at en av beboerne har begått selvmord ved å tette alle åpninger i rommet sitt og fylle det med gass. Men selv når saken tilsynelatende er avsluttet, har både Beck og Larsson en liten nagende følelse av tvil. Hva forårsaket eksplosjonen? Hvor ble det av brannbilen som opprinnelig ble tilkalt?

Hjelm fra det rettsmedisinske laboratoriet ringer så for å si at han fant en eksplosjonsmekanisme i en madrass. Bomben ville ganske sikkert drept beboeren, dersom han ikke allerede hadde tatt sitt eget liv noen timer tidligere.

Det finnes også en passasje i romanen som både kan tolkes som et humoristisk innslag og som en hyllest: For å slappe av leser Martin Beck Raymond Chandlers The Lady in the Lake.

Karakterer og deres utvikling[rediger | rediger kilde]

Becks datter Ingrid sier hun vil forlate hjemmet og oppmuntrer i skjul faren til å gjøre det samme. Benny Skacke blir introdusert som den ambisiøse detektiven som erstatter Stenström. Den regulære politioffiseren Zachrisson blir også introdusert.