Terroristene (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terroristene
orig. Terroristerna
Forfatter(e)Sjöwall & Wahlöö
SpråkSvensk
SjangerKriminalroman
Utgitt2006
ForlagPiratforlaget (NOR)
Piratförlaget (SE)
Oversetter(e)Bodil Engen
Sider401
ISBN 978-4-04-252010-8

Terroristene, org. Terroristerna (1975) er en roman av forfatterparet Sjöwall & Wahlöö i deres krimserie om Martin Beck og hans team. Boken er den tiende og siste i serien Roman om en forbrytelse (Roman om ett brott).

Romanen var ikke ferdig da Per Wahlöö døde i juni 1975 slik at Maj Sjöwall måtte avslutte den aleine. Under Wahlöös sykdom, som tilslutt endte med hans død, satt han oppe både dag og natt for å gjøre ferdig boken før det var for seint.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med en rettssak hvor en attenårig jente blir anklaget for et bankran som hun aldri hadde tenkt å utføre. Seinere blir en produsent av pornografiske filmer funnet myrdet i hjemmet til hans elskerinne. Hovedintrigen i boken dreier seg om Martin Beck, lederen av et team med politimenn, som prøver å forhindre et antatt terroristangrep på en veldig upopulær amerikansk senator som er på offisielt besøk til Sverige.

Da boken ble filmet i 1994, ble plottet sterkt endret. I romanen blir statsministeren i Sverige myrdet. Dette ble sett på å være for sensitivt fordi attentatet på Olof Palme i 1986 var uløst. Mens romanen ble skrevet i 1974, var Olof Palme faktisk statsminister i Sverige.

Karakterer og deres utvikling[rediger | rediger kilde]

Lennart Kollberg har gått av og spiller bare en liten rolle i romanen. Hans fravære blir kompensert av at Gunvald Larsson får en viktigere rolle; på samme måtte er også Einar Rönn mer fremtredende enn tidligere. I denne siste Sjöwall & Wahlöö boken, innrømmer Martin Beck tilslutt overfor seg selv at han faktisk liker å arbeide sammen med Larsson, selv om han savner Kollberg.

Theobald Braxén, en forsvarsadvokat, blir introdusert som en ganske komisk og sympatisk skikkelse som trives med å ta på seg tilsynelatende håpløse saker. Hans motpart i retten er Sten «Bulldozer» Olsson, som første gang opptrådte i Det lukkede rom.